Gå til sidens hovedinnhold

Sjelden observasjon i Barentshavet: – Vi vet bare om tre av denne typen i verden

Artikkelen er over 4 år gammel

Det er fem år siden sist en hvit knølkval ble observert i Barentshavet.

– Slike observasjoner er sjeldne, og alt tyder på at det er en gammel kjenning som er på tur, sier havforsker Nils Øien i en artikkel publisert på Havforskningsinstituttets nettside.

Under Havforskningsinstituttets økosystemtokt i Barentshavet ble en hvit knølkval observert øst for Svalbard av kvalobservatører på forskningsfartøyet «Johan Hjort». Det er femte gangen det er gjort slike observasjoner i Barentshavet. Forrige gang kvalen ble observert var to ganger i 2012. Det er også gjort observasjoner i 2006 og i 2004. Det skriver iFinnmark.no.

Øien sier det mest sannsynlig dreier seg om den samme kvalen ved alle de fem tilfellene.

– Per i dag vet vi om tre hvite knølkvaler i verden, to ved Australia og den som har besøkt Barentshavet de siste årene. Alt tyder på at den som besøker nordområdene med jevne mellomrom ikke er albino. En albino er helt uten pigmenter, mens denne har svarte flekker under halefinnen. Bilder fra 2012 viser at den også har pigmenter i øynene, mens en albino mangler slike, noe som gir røde øyne, sier havforskeren videre til nettstedet.

Unike pigmenter

Kvalen i Barentshavet skal ha en tilstand som kalles leukisme, en medfødt fysisk tilstand hos dyr som fører til redusert pigmentering.

– En albino er helt uten pigmenter, mens denne har svarte flekker under halefinnen. Bilder fra 2012 viser at den også har pigmenter i øynene, mens en albino mangler slike, noe som gir røde øyne, forklarer Øien.

Denne pigmenteringa på undersiden av halefinnen skal være unik for hver knølkval og det er derfor forskeren nå nesten er helt sikker på at det er den samme som dukket opp i Barentshavet i 2012.

Knølkvalen kan bli opp til 15 meter lang og veie opp til 30 tonn. Det er usikkert hvor lang levetid knølkvalen har, men Havforskningsinstituttet skriver at maksimumsalderen minst må være 80 år.

 

Kommentarer til denne saken