Årets første kval er skutt:- Det er godt å få kval på dekk

ÅRETS FØRSTE:_Kvalen var 8,2 meter lang og hadde en kjøttvekt på 1700 kilo

ÅRETS FØRSTE:_Kvalen var 8,2 meter lang og hadde en kjøttvekt på 1700 kilo Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

1. april kunne norske kvalfangere starte årets kvalfangst. Foreløpig er det bare to fartøy som er i fangst, og mandag kveld kunne «Reinebuen» fra Reine rapportere om at årets første kval var skutt.

– Mandag kveld skjøt vi årets kval. Den var 8,2 meter lang, og en kjøttvekt på 1700 kilo. Det er tydelig at det er mat nok for den var i godt hold, forteller skipper Bjørn Andersen når Lofotposten snakker med han tirsdag morgen.

Dårllige forhold

Han forteller at de gikk fra Reine sist onsdag.

– Vi har vært helt oppe i Varangerfjorden, og har sett lite kval. Det skyldes i hovedsak dårlig værforhold. I går var i aust om Nordkapp, og fikk ett par timer med godt vær. Da så vi kvalen, og fikk den, forteller skipperen.

– Er det spesielt å skyte årets første?

– Nei, jeg er like skjelven i knærne uansett, sier han før han fortsetter.

– Det var godt å få den første for vi har vært lenge på havet ute å se kval. Derfor er det godt at vi nå har kval om bord.

Han forteller at det er mye åte langs kysten.

– På øst-Finnmarka var det masse lodde, og det er bra med åte langs hele kysten. Jeg tror at snart vi får kvalvær så vil vi også få kval. Vi ser ganske mye finnkval, og det er flokker på tre-fire dyr. Før så trakk vågekvalen mot finnkvalen, men det virker at når det blir så mange finnkvaler så trekker vågekvalen seg unna, forteller kvalfangeren.

Levering i månedskiftet

Tirsdag morgen lå de i nærheten av et felt som kalles Sleppen.

– Heller ikke i dag er det noe godt vær. Det er vind fra nord, og en del sjø. Det vi kaller 2 gammel-sjy». Vi får håper det roer seg, sier Andersen.

Reinebuen AS er største eier i kvalmottaket Lofothval AS.

– Når kan vi vente at det første kvalkjøttet blir levert?

– Det er litt for tidlig å si, men det blir nok rundt om månedsskiftet april/mai. Vi leier lokaler hos Berg Seafood AS i Svolvær, og det avhenger litt når de er ferdig med vintersesongen, sier Bjørn Andersen på «Reinebuen».

Norske kvalfangere kan fange 1278 vågekval denne sesongen. Det er det samme antallet som i fjor. Da ble det fanget 454 dyr.

Artikkeltags