Alice (14) fikk prøve seg som kvalfanger: – Det var artig, og spennende

KVALFANGER: Alice Bendiksen gir tommelen opp for kvalfangerlivet.

KVALFANGER: Alice Bendiksen gir tommelen opp for kvalfangerlivet.

Artikkelen er over 1 år gammel

Da åttendeklassingene ved Sørvågen skole skulle ha en uke med arbeidslivserfaring tok Alice Bendiksen et noe utradisjonelt valg. Hun ville teste ut hvordan det var å være kvalfanger.

DEL

Åttendeklassingene har en uke i skoleåret der de skal skaffe seg arbeidslivserfaring. De prøver da få være på en arbeidsplass med et yrke som de finner spennende. Denne uken har elevene ved Sørvågen skole hatt arbeidsuke.

Dro på kvalfangst

Butikk, barnehage, verksted og kontor er de tradisjonelle valgene. 14 år gamle Alice Bendiksen tok et mer utradisjonelt valg.

– Familien min har drevet med kvalfangst i mange år, og siden jeg aldri hadde vært med på kvalfangst før så spurte jeg pappa om å få være med, sier Alice.

Pappa er Hallvar Bendiksen, som eier og driver den knapt 21 meter lange «Anna Sofie», og han sa straks ja.

– Jeg syntes det var artig at hun spurte, og at hun er interessert i det vi holder på med, sier Hallvar.

Fikk to

Denne uka mønstret hun på, klar for kvalfangst i Vestfjorden, og Alice forteller at det ble kval.

– Det første vi så mistet vi ut av synet før vi kom på skuddhold, men det var jeg som plutselig så den dukke opp igjen. Da kom vi på skuddhold, og vi fikk den. Vi fikk også en kval til. Det var utrolig artig og spennende å jakte, forteller den unge kvalfangeren.

Hun forteller at hun mest sto i utkikken.

– Jeg sto litt i tønna, men sto mest på styrehustaket og så etter kval. Når resten av mannskapet flenset, og tok vare på kjøttet så holdt jeg utkikk. Det kunne bli litt kjedelig, men samtidig spennede, siden vi aldri visste når kvalen dukket opp, sier Alice som forteller at kvalfangerlivet ga mersmak.

– Jeg synes det virket som et interessant yrke, selv om det nok kan bli kjedelig når det er lite kval. Jeg er i i hvert fall veldig glad for at jeg fikk være med, og ikke minst, at vi fikk kval, sier Alice Bendiksen.

Skipper og pappa Hallvar er fornøyd med innsatsen.

– Hun sto på, og var interessert. Dessverre var det lite kval å se i Vestfjorden de to dagene vi var ute. Vi så kun de to vi fikk. Nå er det for mye vind til at vi kan drive fangst, sier Hallvar når vi prater med han onsdag ettermiddag.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken