Da Audun forsøkte å befri knølkvalen, mistet bygda både internett og mobildekning

Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Audun Rikardsen forsøkte å skjære over det han trodde var et tau. Det viste seg å være noe ganske annet.

DEL

At en knølkvals kamp for å overleve isolerer en hel bygd, er ikke akkurat hverdagskost.

Men det var akkurat det som skjedde i Lyfjord utenfor Kvaløya i Tromsø torsdag kveld.

Det er Nordlys som omtaler saken

Det startet med at Audun Rikardsen og kameraten Svein Wik kom over kvalen i morgentimene. Da var det tydelig at dyret hadde slitt en stund - viklet inn i det de trodde var et tau.

- Vi kontaktet brannvesenet og Kystvakten. Brannvesenet kom utover, men det ble mørkt før de kunne få en dykker i vannet, forteller Rikardsen til Nordlys.

- Jeg skar og skar

Da bestemte han og kameraten seg for å ta saken i egne hender.

Det endte i en fem timer lang kamp for å berge kvalen - med det resultat at innbyggerne i Skulsfjorden, Lyfjord og på Vengsøya mistet både nett- og mobilforbindelse.

- Vi bestemte oss for å prøve med en type kniv jeg har laget nøyaktig for situasjoner som denne. Det var helt tydelig at kvalen skjønte hva vi planla, for han søkte til båten og la seg til - nesten oppe i båten, sier Rikardsen.

Han forsøkte fortvilt å sage over «tauet» med kniven, men uten hell.

- Jeg skar og skar, men det var helt utrolig stramt. Tauet gikk gjennom kjeften på kvalen, rundt kroppen, finnene og hadde skjært seg inn i halen. Kniven var sylskarp da jeg dro ut, men etter noen forsøkt var den blitt utrolig sløv, forteller Rikardsen.

Mistet forbindelsen

Etter hvert viste det seg at slettes ikke var et tau kvalen hadde viklet seg inn i, men bygdas nett- og mobilkabel.

- Samboeren mistet både internett og mobildekningen akkurat klokken 21 - samtidig som jeg begynte å skjære på kabelen, sier Rikardsen til Nordlys.

Et stykke etter midnatt måtte han og kameraten bare gi opp. Kabelen ville ikke gi slipp, selv om også Kystvakten hadde kommet til for å hjelpe.

Fredag morgen fant Rikardsen et sted med mobildekning og ringte brannvesenet. Han måtte selv på jobb for å lede en doktorgradsdisputas, for øvrig om nettopp kval. Men samboeren hans og kameraten brukte båten hans og tok brannvesenet ut til kvalen slik at de fikk sendt ned en dykker.

- Da dykkeren prøvde å skjære gjennom, så de fort at det var en kabel. De hadde klart å skjære et stykke før dykkeren måtte opp, men da røk kabelen og kvalen var fri, forteller Rikardsen.

Delte på Facebook

I ettertid er han skjønt enig i at historien er ganske vill. Så vill at han måtte dele den på Facebook der han har fått masse respons.

- I forsøket på å redde kvalen kuttet jeg internett- og mobilforbindelsen til meg selv og hele bygda, inkludert Lyfjord og Vengsøya. Vi har verken mobildekning eller internett nå, men kvalen er i alle fall fri, sier han.

Han er usikker på hvordan sjøkabelen - som skal være gravd ned - endte opp med å vikle seg rundt kvalen.

- Hvordan det har skjedd er et lite mysterium. Det kan være at et eller annet fiskeredskap har revet den opp, men jeg vet ikke, sier Rikardsen.

Merket kvalen

Han er selv ivrig naturfotograf og pleier å fotografere kval i sjøen utenfor Kvaløya. Også denne kvalen kjente han igjen fra tidligere etter at han onsdag hadde tatt bilder av den.

- Vi tar bilder av halefinnene for å idenfisere dem. Denne hadde jeg ikke fotografert før og jeg la med engang merke til at det var ham, sier Rikardsen, som også fikk satt et merke på kvalen før den forsvant. 

Merket vil kunne fortelle om hvor kvalen beveger seg og hvordan den klarer seg etter den lange kampen mot sjøkabelen.

- Den var ganske sliten og fikk mye sår og slitasjemerker rundt kjeften og på siden, men forhåpentligvis går det bra, avslutter han overfor Nordlys.

Artikkeltags