- Om folk flytter ut av Henningsvær på grunn av Riksantikvaren, har vi tapt

Henningsvær.

Henningsvær. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Folkemøte om Henningsværs framtid onsdag.

DEL

– Om folk flytter ut av Henningsvær på grunn av Riksantikvaren, har vi tapt. Om folk flytter til Henningsvær på grunn av Riksantikvaren, har vi vunnet, forsikret riksantikvar Jørn Holme.

Fred på lokalet

Tirsdag kveld var «Festiviteten» i Henningsvær full av folk. Det var ikke dans på lokalet som sto på plakaten denne gangen, men «kulturmiljøfredning.» Riksantikvaren og Vågan kommune hadde invitert til folkemøte.

Henningsvær blir tilbudt kulturmiljøfredning – men det er bare interessant dersom folk i været selv vil være med på laget.

– Gi dyret en sjanse!

– På kiosken hører jeg folk si, at dette må vi gå imot. Men hva er det vi skal gå imot, egentlig? spurte Rolf Einar Mortensen fra innbyggerforeningen.

– Jeg vil gjerne vite hva kulturmiljøfredning konkret innebærer for oss. La derfor riksantikvaren få gjøre en konsekvensanalyse. Som vi sier nå i jakttida: Gi dyret en sjanse!

– Dere er misunnet!

Bare spesielt utvalgte steder kulturmiljøfredes.

– Jeg blir spurt hvorfor jeg reiser til Henningsvær nå igjen, sa riksantikvar Holme.

– Hvorfor ikke til Ballstad eller Å denne gangen? Dere i Henningsvær er misunnet så det holder!

Vern gjennom bruk

Kulturmiljøefredning skal ivareta et steds helhetlige kulturhistoriske miljøverdi, og innebærer fredning av husfasader.

– Vi ønsker at Henningsvær skal blomstre, som et mangfoldig bomiljø med næringsvirksomhet, sa riksantikvaren.

– Vi mener ikke noe om hvem som skal bo i husene eller hva de skal brukes til. Vi tror på vern gjennom bruk.

Dialog

Forprosjektet for kulturmiljøfredning av Henningsvær vil ha en styringsgruppe der også folk fra Vågan kommune, samt leder i Henningsvær innbyggerforening Alf Kenneth Johansen, deltar. Gruppen skal avklare mulige konsekvenser for huseiere og innbyggere på forhånd – og skal dessuten se på tiltak for å styrke det lokale næringslivet gjennom fredningsprosessen.

– Utpå våren kan vi legge fram arbeidet for dere. Vi ønsker kun å gå videre så lenge vi har folk i Henningsvær med oss, lovet riksantikvaren.

Skepsis

Flere møtedeltakere var skeptiske til å frede hjemstedet:

– Dere byråkrater er proffe til å presentere fordelene, men fins det ikke negative sider ved dette? Vær ærlige og fortell oss om dem! oppfordret Geir Bringsli.

– Det ergrer meg om man må sende en søknad helt til Bodø for å endre på huset sitt, sa Alfinn Hansen.

Drahjelp

– I hele Norge er det kommunene, ikke huseierne, som bestemmer over fasadene. Så kulturmiljøfredning blir ikke noe helt annerledes for beboere som må gjennom søknadsprosesser, svarte riksantikvaren.

– Det vi tilbyr, er mer drahjelp enn hva kommunen og fylkeskommunen kan gi: Tiltakspakker for brannsikring og oppussing. Slik kan vi løfte Henningsvær sammen!

Flere henningsværinger tok liksom Mortensen til orde for å gi antikvaren en sjanse.

–Jeg har store problemer med å si nei til en åpen pengebok med 20 millioner kroner, føyde Vågans ordfører Eivind Holst til.

Artikkeltags