19. november blir KV "Svalbard" kontaktet av den russiske tråleren «Melkart» på Hopenbanken. En person er alvorlig syk og trenger assistanse. Det er storn i kastene, men pasienten må evakueres til sykehus.

KV "Svalbard" er like ved og har lege ombord. Etter konsultasjon over samband er legens konklusjonen at det kan være livstruende. Pasienten må evakueres til sykehus.

Storm i kastene

På Sjøforsvaret sin facebook-side beskriver løytnant Håkon Kjøllmoen på KV "Svalbard" hvordan redningsaksjonen skred fram.
-Været er dårlig, selv for årstiden. Bølgehøyden er over fire meter. Det snør tett med redusert sikt og storm i kastene. Mørket gjør det ikke lettere. Værforholdene setter en effektiv stopper for overføring av legen til tråleren. Evakuering med helikopter er heller ikke mulig. «Melkart» må sette kursen vestover for å få bedre forhold og korte ned distansen for redningshelikopter fra Longyearbyen. KV "Svalbard" følger fartøyet for å kunne bistå, skriver Kjøllmoen.

Må gi tapt

Ni timer senere er været blitt bedre.
-Fartøyene er nå sørøst av Edgeøya. De har da seilt 91nm. Redningshelikopteret tar av fra Longyearbyen og er i området en time senere. Om bord KV "Svalbard" blir HIFR utstyr klargjort (refueling av helikopteret i luften (HIFR). Bevegelsene i «Melkart» er av den ekstreme arten. Denne kvelden må selv rutinerte redningsmannskaper gi tapt. Helikopteret må returnere til Longyearbyen - uten å få med seg pasienten, skriver Kjøllmoen.

Viktig med nært samarbeid

KV Svalbard og «Melkart» forblir i området i påvente av bedre vær. Værmeldingene ser gode ut. Med jevne mellomrom får legen på KV Svalbard oppdatering på pasientens tilstand.
-Neste dag er været bedre. Lege og medisinsk personell fra KV "Svalbard" blir overført til «Melkart». Pasienten er stabil, men kan få tilbakeslag når som helst og må evakueres. Redningshelikopteret kommer og heiser ned redningsmann. Kort tid etter blir pasienten heist om bord i helikopteret og de setter kurs for sykehuset i Longyearbyen. Hendelsen viser nok en gang viktigheten av et nært samarbeid mellom Sysselmannens helikopter og kystvaktens fartøyer for å bidra til best mulig beredskap i Barentshavet, avslutter løytnant Håvard Kjøllmoen på KV "Svalbard" .