Gå til sidens hovedinnhold

La humla suse i fremtidens Vågan

Artikkelen er over 2 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Når var det sist at du måtte stoppe på bilturen for å vaske insekter av frontruta di?

Den store insektsdøden er over oss. Nye forskningsstudier viser at utryddelsen av insekter går åtte ganger fortere enn reduksjonen i annen vill fauna. Åtte ganger fortere! En tredjedel av alle insekter er utrydningstruet.

Hvorfor er disse småkrypene så viktig for oss? Pollinerende insekter tar seg av jobben med befruktning av blomster, frukt og bær. Ingen pollinering, ingen avling. Det naturlige artsmangfoldet forsvinner. Insektene er viktige for en rekke fugler og dyr som spiser dem. Hele naturens orden forrykkes. Insektsdøden vil forplante seg utover i økosystemene, og kan føre til en katastrofal matmangel for oss mennesker. Dette er allmennkunnskap, og det er på tide å handle.

Det trenges en ny klimapolitikk på makronivå for å bremse utryddelsen av insekter så det monner. Vi trenger mer forskning, utpeking av flere utsatte arter, større blomsterrike arealer og landbrukspolitikk som gjør at det er lønnsomt å satse på det levende, artsrike kulturlandskapet. Nasjonale tiltak kan være bedre skogvern, insektsvennlig skogbruk, og incentiver i landbruket for miljøvennlig drift som skaper et større biomangfold. Kulturlandskap som holdes åpent av beitedyr er også viktig for biomangfoldet.

Men - det spiller også en rolle hva hver og en av oss gjør, både som enkeltpersoner, bedrifter og kommuner.

Vi ønsker oss en lokal dugnadsinnsats for å ivareta pollinerende insekter i Vågan.

Vi vil at kommunen tar i bruk sine parker, tak og balkonger. Her kan man ved ganske enkle grep tilrettelegge for både markblomster og overvintringssteder for insekter. Vi ønsker oss flere grønne lunger, og mer beplantning som er gunstig for de pollinerende insektene.

Vågar Produkter har i år som en aldeles glitrende nyvinning laget humlehotell. Vi håper at riktig mange av Vågans innbyggere tar turen innom og skaffer seg et. Insektene bruker disse til både egglegging og overvintring.

Et større fokus på bevaring av pollinerende insekter på lokalt nivå kan forplante seg videre regionalt, nasjonalt og globalt. Derfor er det viktig at de små samfunnene engasjerer seg. Vi ønsker at Vågan skal være en foregangskommune innen klima og miljø, deriblant bevaring av insekter.

«Å la humla suse» betyr å leve livet sorgløst uten bekymre seg. Tiden er overmoden for at vi virkelig bekymrer oss for insektsdøden. Det handler om vårt livsgrunnlag. Vi er en liten kommune, men vi kan gjøre noe. Vi ønsker oss en felles dugnadsinnsats der vi sørger for at humla bokstavelig talt får suse i Vågan, nå og i fremtiden.

Anja Johansen og Marianne Linder Olsen, Vågan Venstre

Kommentarer til denne saken