Gå til sidens hovedinnhold

La ungdommen spille!

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Vågan Eiendom har bestemt seg for å ta ned basketkurvene på basketbanen ved Svolvær Skole. Årsaken er at aktiviteten på banen har vært plagsom for naboene, særlig på natta. – Vi orket rett og slett ikke telefoner på nattetid fra sinte naboer, uttalte Johnny Mosand til Lofotposten tidligere i uka.

Dermed har mange ungdommer i Svolvær mistet et populært tilbud, og foreldrene fortviler. Etter en lang vinter hvor mange har sittet ekstra mye inne på grunn av korona, har basket-gleden blomstret i ungdomsgjengen. Alternativet er gjerne at ungdommene blir sittende inne med gaming eller henger i byen, sier foreldrene. For ungdom som ikke spiller fotball, er det forholdsvis få aktivitetstilbud man selv kan oppsøke når man måtte ønske.

Naboene har reagert på at basketbanen også blir brukt på nattetid, og støy fra banen holder naboene våkne. At det er frustrerende, kan man saktens forstå. Det er nok også noe mange kan kjenne seg igjen i. Enten man bor ved en ballbinge, en fotballbane eller en basketbane. Men om løsningen hvor man fjerner basketkurvene er spesielt god, stiller vi spørsmålstegn ved. Skal kommunen da også fjerne målene fra Stranda Stadion og kunstgresset i Kabelvåg, og låse av ballbinger rundt om i kommunen? Her burde andre muligheter vært prøvd ut først.

At dagens barn og unge ikke får nok fysisk aktivitet, er en stor samfunnsutfordring. Da er det ikke en god løsning å fjerne et tilbud som treffer nettopp denne målgruppen godt. Basketball er et lagspill. Det krever lite utstyr og dermed er det en inkluderende aktivitet som lokalsamfunnet bør heie fram. Her bør kommunen spille på lag med ungdommene.

Det framkommer ikke hvorvidt naboene har prøvd å snakke med dem som tar seg til rette på nattetid. Men dialog bør være første tilnærming, sammen med tydelig skilting om at banen ikke kan benyttes mellom 23.00 og 07.00. Det burde også gjøres ved flere arenaer. Da er det lettere for naboene å si fra selv når de har noe konkret å peke på. Om det ikke hjelper, er det politiets jobb å håndtere de som forstyrrer ro og orden nattetid. Vi har vanskelig for å tro at det er nye personer som finner veien til basketbanen natt etter natt.

Vågan kommune nevner også at de er plaget med ramponering i parkene, og vil sette opp kamera for å forebygge dette. Kanskje burde et vaktselskap som gikk innom noen av områdene hvor det er uønsket aktivitet på kveld og natt være en løsning man kunne testet ut også?

Vi sier ikke at dette er en «Slam dunk»-sak, men vi tror Vågan kommune vil score mange poeng på å komme ungdommene i Svolvær i møte. Det er ikke mange måneder i året det ligger til rette for utendørs ballspill i Lofoten.

Kommentarer til denne saken