Rektor Ronnie Maas Pedersen ved Svolvær skole setter ord på en krevende tilstand. De ansatte på skolen er utkjørte, melder rektoren. For øyeblikket er det smitte på flere trinn, nøyaktig hvem og hvor har ikke rektoren oversikt over. Ingen av lærerne er for øyebliket smittet.

Onsdag formiddag ble det kjent at Leknes skole stenger to dager før opprinnelig planlagt, som følge av bemanningstrøbbel. Også det et tydelig tegn på den samme situasjonen som Svolvær-rektoren rapporterer om.

Mange, sikkert de fleste av oss, er både slitne og lei av hele situasjonen. Det ble et lite – sett i ettertiden naivt – blaff med normale tilstander, før det brått gikk i bratt utfor bakke igjen. Det at vi fikk smaken på normalitet, i form av konserter, forestillinger og nærere omgang med flere enn vi har kunnet tillate oss etter mars 2020, gjør det kanskje enda tyngre nå.

Vi nærmer oss julen. Barnas høytid. Og hvis det er noen vi ikke har tatt skikkelig på alvor den siste tiden, så er det våre barn og unge.

Dette skyldes blant annet at rådene fra myndighetene tidvis har variert i både innhold og styrke. Det er ikke så mange uker siden vi ble oppfordret til å ta en fest, gå på julebord – være sammen, lev som normalt. Ble vi syke, skulle vi se på det som normal influensa: Holde oss hjemme til snørra ikke rant lenger og hosten hadde stilnet, for så å gå tilbake på jobb. Sånn vi gjorde det i gamledager, altså før 12. mars i fjor.

Til og med forrige helg gikk voksne på store julebordshow, mens ungene måtte se at selv skoleavslutningen var noe som, av oss voksne, var satt på nei-lista. Ei liste som vokste seg ytterligere lengre denne uka, hvor flere aktiviteter på fritiden må settes på vent. Fotballtreninger er igjen blitt noe som ikke lov.

De samme ungene har sett medelever komme og gå etter hvert som smitten har spredt seg blant de unge.

Vi voksne er slitne. Vi er lei. Og kan sikkert skrive under på ordene fra rektoren i Svolvær, de fleste av oss.

Vi tør ikke tenke på hva ungene føler, og og hvordan de har etter denne absurde og krevende høsten.

Ungene skal ha det undervisningstilbudet de har krav på, ja. Akkurat nå er det ikke telling av timer og vurderinger opp mot læreplaner som bør stå først. Vi har noen ting som må løses her og nå. Og da syns vi det er helt greit, slik de har gjort det på Leknes, å starte juleferien tidligere.

Å ta juleferie tidligere, vil mest sannsynlig gjøre at færre familier opplever ei jul i karantene. Det må være et legitimt mål i seg selv.

Gi ungene juleferie.

Vi tror de trenger det.

De fortjener det i hvert fall.