Festivalsjef Thorbjørn Gabrielsen har vært drivkraften siden den første utgaven, i 1998. Nå er Stamsund Teaterfestival, ifølge Gabrielsen, for lengst etablert som en av hovedscenene for den «utprøvende og prosessorienterte scenekunsten».

– Vi er besteforeldre til flere festivaler, blant på Vestlandet og i Østfold. Den utprøvende sjangeren har fått flere festivaler de senere årene, sier Gabrielsen.

Paljetter

Fra 28. mai til 1. juni spilles 15 forestillinger i syv-åtte ulike lokaler, i tillegg til at det arrangeres seminarer, arbeidsverksteder og utstillinger på Galleri 2. Stamsund kirke er også med som scene, med forestillingen «Vi fremmede», som ifølge programmet er en «performativt utforskning av vigselsliturgien».

Rundt om fiskeværet berøres klimaendringer, barn inviteres til å leke med tape. «Fauskes reiser» inviterer like godt publikum på busstur med forestilling til Kvalnes i Nord-Borge.

De færreste har nok hørt om brorparten av årets aktører. Noen har vært innom festivalen tidligere. Som islandske Valdimar Johansson. For fire-fem år siden framførte han black metal. I tillegg til forestilling inviterer han i år publikum til samtaler om eksistensielle spørsmål i den tidligere drosjebua. Der møter de islendingen iført paljettruse, pumps og reinsdyrhorn på hodet ...

Kan festivalen bli for smal?

– Det kan den. Vi må klare å fortelle lokale, regionale, nasjonale og internasjonale historier samtidig. Noen nasjonale aktører vil sikkert nikke til flere forestillinger, mens de ikke treffer lokalt. Stamsund Teaterfestival sin oppgave er å være der for kunstnere som jobber med fallhøyde, som utfordrer og konfronterer oss. Dette er vår nisje. Det er få slike scener i Norge, sier Thorbjørn Gabrielsen.

Bredde

Han mener programmet har bredden. Tre forestillinger er produsert ved Figurteateret i Nordland i Stamsund. Eilertsen & Granados Teaterkompani står bak en, med lokal ungdom i hovedrollen. Vestvågøy Kulturskole tyvstarter festivalen 26. mai med «Robin Hood» på Meieriet kultursenter. Gruppa Lost and Found Production holder til på Dverberg på Andøya, som er blitt «teaterbygda» i Vesterålen.

– Om vi treffer med forestillingene vet vi aldri før festivalen er over. Noe av det som vises er knallhard samtids scenekunst. Vi har sett at etablerte aktører fra inn- og utland inspirerer unge norske aktører. Det er en intensjon med festivalen, sier Gabrielsen.