I helga byr Lofotmuseet, Lofotkakvariet, galleri Espolin og Nyvågar på en rekke aktiviteter for barn og voksne i helga. Prosjektet Skrei Convention Festivalen er en del av en større satsing over fire dager for å løfte fram skreiens betydning.

Det betyr både familiefestival og en fagkonferanse i Vågan de neste dagene.

– Skrei Convention er et internasjonalt prosjekt i regi av Museum Nord, i tillegg har vi lagt en familiefestival oppå, sier museumskonsulent Barbra Grøgaard i Museum Nord.

Feirer 30 år

Blant annet blir det lørdag ekspedisjon i fjæra for hele familien i regi av SALT lørdag, mulighet til å utforske Lofotmuseet, Lofotakvariet og Galleri Espolin.

– Vi skal ha åpen dag Lofotmuseet der vi vil fokusere på tradisjonshåndverk, sier konservator Kristine Moltu ved museet og nevner blant annet flatbrødbaking og garnbøting som noen av aktivitetene.

Det blir også lagt opp til en arkeologisk vandring i middelalderbyen Vågar gjennom VR-teknologi.

– Det blir også muligheter til å se på smakebiter fra arkivet etter den tradisjonsrike fiskeribedriften Berg i Svolvær, Museum Nord har arkivet og vil vise det fram, sier Moltu.

Galleri Espolin skal også vise fram motiv fra Nordland.

– Der blir det også åpent trykkeverksted, der kan man lage avtrykk i tang, sier konstituert enhetsleder Malin Overholt.

Lofotakvariet fyller i år 30 år. Det skal også feires under festivalen i helga med en egen seremoni, og historisk overblikk.

– Johannes Rørtveit skal ta oss gjennom den historien på søndag, sier Harald Strøm i akvariet som også holder åpent dørene under festivalen.

I tillegg arrangerer Nyvågar Lofoten familiefestival samme helg, i tett samarbeid med Museum Nord, der det også blir ulike aktiviteter i helga.

– Skreiens betydning

Mandag og tirsdag arrangeres den faglige konferansen Skrei Convention på Arbeidern med fagfolk fra inn- og utland. Her står ulike utviklingstrekk innenfor fiskerinæringa i sentrum.

Storvågan er også arena for det planlagte SKREI-senteret. Det nye opplevelsessenteret skal løfte fram lofotfiskets historie, og aktivitetene under konferansen er en del av å vise fram mulighetene det kan gi.

– Vi skal ikke legge skjul på at Skrei Convention er et støtteprosjekt til realiseringen av SKREI. Det er mye fokus på byggingen av selve senteret, her vi fokuserer vi på den aktiviteten og det samarbeidet vi kan få til, trekker Kristine Moltu fram.

– Vi ønsker å synliggjøre oss på alle måter, understreker Harald Strøm.

Formålet med aktiviteten i Storvågan er representantene fra Museum Nord klare på.

– Dette handler om å løfte fram betydningen skreien har, har hatt og skal ha, sier Moltu.

Under de kommende fire dagene blir det blant annet også pop-up kjøkken i væreiegården mandag. Tirsdag ettermiddag avsluttes arrangementene med en kunst-performance på torget i Kabelvåg.

– Vi har hentet inn et halvt tonn med salt, og noen gigantiske fiskekar som skal plasseres på torget. Det gleder vi oss veldig til, forteller Grøgaard.

– Det er all mulig grunn til å dra til Storvågan i helga, oppfordrer Barbra Grøgaard, Malin Overholt, Kristine Moltu og Harald Strøm.