Gå til sidens hovedinnhold

Laksemerde fikk skader i uværet - laks har rømt

Artikkelen er over 2 år gammel

Nordlaks AS har foreløpig sporet opp 12 rømt laks. Fiskeridirektoratet ønsker tips om publikum får fangst som kan stamme fra anlegget.

Under uværet i helga har laks forsvunnet fra Nordlaks AS sin lokalitet Hallvardøy utenfor Kvannkjosen i Lødingen kommune.

Etter stormen undersøkte selskapet de åtte merdene søndag og fant rifter i to av dem. Da gikk alarmen.

- Vi undersøkte merdene blant annet ved hjelp av undervannskamera. Riftene vi fant var i vannlinja og rett under vannlinja, sier kommunikasjonssjef Lars Fredrik Martinussen til Lofotposten.

-Lite omfang

– Vi satte umiddelbart inn alle tilgjengelige ressurser for å reparere skadene, fikk ut gjenfangstgarn og sendte melding til Fiskeridirektoratet.

Gjenfangsten ga 12 laks. Ifølge Martinussen gir det en svak indikasjon på hvor mange laks som kan ha rømt.

- Basert på det vi vet nå, inkludert hvordan skadene så ut, tror vi det dreier seg om et lite omfang rømming. Det er uansett en beklagelig situasjon, sier han.

I de åtte merdene står det tilsammen 1 million laks. De har en gjennomsnittsstørrelse på 1,8 kilo.

Undersøkelser

Fiskeridirektoratet kommer på inspeksjon tirsdag og målet er å finne årsaken til skadene som førte til rømming.

- Hver gang vi har slike hendelser, skal vi finne årsaker og gjøre tiltak for å unngå at det skjer igjen, understreker Martinussen.

- Men kunne dere ha gjort noe for å unngå skader når været blir så ekstremt da?

- Om vi kunne ha gjort noe annerledes, må vi i alle fall finne ut av det og iverksette de tiltakene som er nødvendige, sier Martinussen.

Ønsker tips

I januar i år fikk direktoratet tre meldinger om rømmingshendelser ved norske opprettsanlegg. Tallet for hele 2018 er 42 hendelser, der opp mot 160.000 laks forsvant fra anleggene.

Fiskeridirektoratet ønsker beskjed hvis noen fanger rømt oppdrettslaks i området. Tips kan meldes til FMC – Fiskeridirektoratets døgnåpne vaktsentral – på telefon 55 23 83 37 / 911 03 277.

Kommentarer til denne saken