LAS er med på forskningsprosjekt for gjenvinning av gamle mobiltelefoner

Artikkelen er over 1 år gammel

Lofoten Avfallsselskap er med på forskningsprosjekt for å gjenvinne metaller som mobiler og datamaskiner, samt mineraler som kommer fra husholdninger og næring.

DEL

– Vi ønsker å være med på at ressursene sirkulerer i systemet og blir brukt på nytt igjen. Dette er et spennende og viktig prosjekt, mener Gjermund Vian, daglig leder i Lofoten Avfallsselskap (LAS).

– Vi har systemer for ulike avfalltyper, også dette her. I dette prosjektet vil vi løfte fram metaller og mineraler for å utnytte dem enda mer, fortsetter Vian.

– Bare tenk på hva du har av for eksempel gamle pcer og mobiltelefoner liggende hjemme i skuffen, sier prosjektleder Berit Skorstad til Nord Universitet.

Dersom du har metaller og mineraler liggende hjemme kan du allerede i dag levere det inn til LAS.

– Det finnes et innleveringsystem i dag. Så skal vi se på potensialet og hvordan vi skal organisere det, slik at vi får utnyttet det innsamlede materialet, forteller Vian.

Les også: Mobiltelefonene du har i roteskuffen kan være en gullgruve (Krever abonnement)

Fakta:

Med på forskningsprosjektet er Nord universitet, miljødirektoratet, SINTEF, Norsirk, Bodø og Namsos kommune, Lofoten- og Midtre Namdal avfallsselskap og Iris.

Prosjektet skal vare ut 2023, og starter februar 2020.

«Urban-Mining»-prosjektet er godkjent av Norges forskningsråd. Kostnadsrammen er på 14 millioner kroner.

Urban gruvedrift kan defineres som utvinning av råvarer fra produkter, bygninger og avfall.

kilde: Nord Universitet og SINTEF

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken