Laukvikdagan til helga: - Jeg har kontroll på alle 130 kakene

Artikkelen er over 1 år gammel

– Jeg har kontroll på alle 130 kakene, så nå kan publikum komme, sier kakesjefen Inger Line Åsheim Solberg fortelle til Lofotposten.

DEL

Årets festival «Laukvikdagan 2019» kommende fredag til søndag er den 21. årgangen i rekken, og Inger Line har, bortsett fra i fjor da hun var bortreist, hatt ansvaret for at alle kakebakerne gjorde jobben sin og leverte.

– Mandag var vi klare med alle de 130 store kakene, så det berømte kakebordet på Laukvikdagan blir i år som alle år før, et imponerende skue og m ed smakfulle innslag for alle, både store og små, sier Inger Line.

Hun har tirsdag full kontroll på hele kakeballetten, og kakeesker er levert ut til alle som skal levere kaker før helga.

– Det er veldig praktisk med å bruke kakeesker i papp, for de slipper vi å vaske og levere tilbake. Tidligere har det stått masse kakefat igjen som sent eller aldri blir hentet, og det skaper en del etterarbeid, sier hun.

– Vi er blitt kjent for kakebordet vårt, og denne tradisjonen vil vi holde i hevd også i den 21. årgangen av Laukvikdagan, og det gikk bra i år også å få bakt alle 130 kakene, som fordeles på tre dagers salg under bevertningen i kafeen i samfunnshuset.

– Men vi ser nå at vi trenger å oppleve at den yngre garde tar over mer av oppgavene. Mange av de gode gamle sliterne har behov for avløsning, og at ungdommen fyller på med egeninnsats. Kakebakingen går greit, og hjemmebakerne våre har sine spesialiteter, og oppskriftene går gjerne i arv fra generasjon til generasjon. Men folk faller fra og nye jern i ilden trengs. Det er en utfordring nå i disse tider, sier kakesjefen Inger Line Åsheim Solberg til Lofotposten.

Fredag

Festivalen «Laukvikdagan 2019» starter som før med flaggheising allerede om morgenen fredag 5. juli, og man åpner det verna bygget Stangerholmen for omvisning. Det blir både «Barnas saloon», Flyboard og sauebingo på festivalområdet.

Et stort antall salgsboder er klare på hele området ved havna og samfunnshuset. Det er festivalkro og salg av grillmat.

Om kvelden er det revyunderholdning på scenen en times tid før pubkveld med stedets egen Asbjørn Rystad som står for det musikalske.

Lørdag

Lørdag er det samme tilbudet, men da er det også Olabil-løpet «Laukvik Grand Prix» for ungene, og egen premieutdeling etterpå. Og konkurransen «Barnas Ta Sjangsen», så ta med badetøy og håndduk.

Det blir ellers trekning av sauebingoen også lørdag. Den bingoruta som sauen gjør fra seg i, vinner premien.

Historielaget fyrer opp diverse historiske båtmotorer ved væreiergården Stangerholmen.

Konkurranser med melkespannholding, og levende musikk på uterestauranten. Det selges også middag (lapskaus eller boknafisk) og kaker og smørbrød i festivalkafeen lørdag.

Og offentlig fest hører med om kvelden der gruppen «May Day» med Asle Magnussen på vokal og gitar, Odd Pedersen på bass, Lasse Eriksen på gitar, Roger Schultz på trommer og Ole Johan Helmersen på Keyboard spiller opp til dans, da med salg av grillmat for sultne gjester hele lørdagskveld.

Søndag

Også søndag er det flaggheising og tradisjonelle ting som stor salgsmesse, middag med kvalkjøttgryte eller boknafisk, og kakeservering. Men også friluftsgudstjeneste bak Stangerholmen der 50-årskonfirmantene anno 2019 har treff.

Konkurransen sykling på line er erstattet av stangholding etter armene over havna, der man lokker vinnerne med premier som hotellopphold, ny sykkel, og dagpass til Lamholmenfestivalen i Svolvær i sommer.

Styring

Laukvikdagan 2019 har egen styringsgruppe, som består av Jan Gunnar Eilertsen, Bjørga Delp, Mariann Rystad, Kjersti Delp, Sten Hansen, Geir Sivertsen, Jann Ruben Pettersen, Veronica Aanesen og Inger Line Åsheim Solberg.

Artikkeltags