Søppelsamler: - Skulle noen ha lyst på en Buster, vet jeg hvor den er, men den må graves ut av sanden...

Sumpet: En 14 fot lang Buster S aluminiumsbåt har ligget her lenge i strandkanten, som man ser.

Sumpet: En 14 fot lang Buster S aluminiumsbåt har ligget her lenge i strandkanten, som man ser.

Artikkelen er over 3 år gammel

June Grønseth og samboer Kyrre Pettersen sin ryddeaksjon i naturreservatet på de åtte Laukvikøyene avslører et knippe av søppel som både er kortreist, men også fra steder man ikke skulle tro havnet i fjæra i Lofoten.

DEL

De to ivrige strandrydderne har nå passert totalt 100 storsekker med søppel tatt opp på de åtte Laukvikøyene som utgjør naturreservatet der nord på Austvågøy i Lofoten.

Oppdrett

– Hei, lørdag 7. oktober har vi vært på en av holmene og hentet et langt fôringsrør fra merder ved et oppdrettsanlegg.

– Det var omtrent 70 meter langt, og uhåndterlig, men nå er det saget opp i mange deler og kommet ned i storsekk, sier June Grønseth til Lofotposten.

Hun sier at man også har funnet plastkanner som har inneholdt Hydrogenperoxid, som er et stoff som oppdrettsnæringen bruker i avlusningen av oppdrettslaks. Disse plastkannene havner i sjøen etter at de er tomme, sier hun.

Så dessverre er også oppdrettsnæringen en forsøpler av verdenshavene da mye stammer fra oppdrett, sier hun.

– Jeg har selv hørt fra folk som jobber i oppdrett at det dessverre mangler rutiner og pålegg om at plasttau og annet ikke skal kastes på havet.

– Dette må settes på agendaen i alle oppdrettsanlegg, og det må også på plass rutiner der oppdrettsselskaper må dokumentere hvor det blir av alt av tau de skjærer bort eller bytter ut.

Plast

En annen oppfordring generelt hun kommer med: Ikke la plasten fly!

Plast flyr lett av gårde og vi har mange dager med vind her i Lofoten.

– Oppfordringen går særlig til den andre primærnæringen, landbruket, da landbruksplast er noe vi finner masse av.

– Senest i forrige uke kom det en presenning fykende forbi her hjemme, men jeg fikk heldigvis tak i den før den havnet på havet, sier hun.

Fugledød

Naturreservatet Laukvikøyene består av åtte større øyer, og det hekker mengder av fugl på alle disse og de store holmene.

– I fjor kunne vi telle 28 arter på en holme- og det er fantastisk fint å vite at disse fuglene nå kan bygge reir og klekke ut ungene sine uten plastsøppel, etter at ryddingen er fullført.

Men både måker og en havhest har pintes i hjel av å ha blitt surret inn i plasttau, eller spist plast. Det er dokumentert i år, da fem døde sjøfugl har endt livet med en slik trasig skjebne, sier hun.

Kuriositeter

Alt som flyter, havner på strendene. Kuriøse funn er en russisk skokrem, ubrukt. Kjøleskapet type til båt/bobil fant de to på en holme, og de fylte det like gjerne opp med diverse tomflasker fra hele verden.

– En rød merkedobbe fant vi også. Og skulle noen ha lyst på en Buster S aluminiumsbåt på ca. 14 fot, vet jeg av den, men den må graves ut av sanden.

– Melkekassen fra Gjøvik Meieri på tjukkeste innlandet ved Mjøsa anslås å være ca. 40 år gammel. Og taggene fra Delpstranda er begge brukt til å merke mat/salgsvogner i fly, så det kommer fra oven også.

Lang ferd: En plastkasse fra Gjøvik Meieri på indre Østlandet har havnet i strandsonen til naturreservatet på Laukvikøyene.

Lang ferd: En plastkasse fra Gjøvik Meieri på indre Østlandet har havnet i strandsonen til naturreservatet på Laukvikøyene.


Artikkeltags

Kommentarer til denne saken