Gå til sidens hovedinnhold

Det gode eksempel

Artikkelen er over 12 år gammel

Torsdag 5. juni 2008

Det er oppriktig ment, når ordfører Hugo Bjørnstad vil ha formannskapet med på å slå plener. Denne dugnadsinnsatsen håper han kan vise at også lokalpolitikerne kan ta et tak når det røyner på økonomisk. Tanken er fin. At politikerne går foran med et godt eksempel, kan nok få folk flest til å få større respekt for politikerne, som ofte kritiseres for at det er langt mellom ord og handling.

Men da er det selvsagt ikke nok å dukke opp en times tid en ettermiddag for å klippe plen eller andre steder. Skal en slik innsats ha noen mening, må fortmannskapet forplikte seg utover et engangstilfelle.

Når man har kuttet lønnsmidlene til kommunegartner, og bestemt å holde denne stillingen ledig, så vil det etter hvert merkes rundt omkring i offentlige parker og grøntareal. Det er dessuten flere gjøremål som må overtas av andre.

Nå forlanger ikke vi at formannskapet i Vågan skal påta seg ansvaret for kommunens parker. Men når man kutter slike stillinger, berører man samtidig det som har betydning for folks trivsel. Overgrodde plener og vanstelte blomsterbed gir et dårlig inntrykk, og er frustrerende både for lokalbefolkning og tilreisende.

Å håpe på at formannskapets innsats skal spore andre innbyggere til å påta seg ansvar for kommunale grøntområder, er antakelig å spenne forhåpningene for høyt. Selv om folk er glade i bygda si, i tettstedet eller byen, så er det nok vanskelig å få organisert en frivillig innsats som overtar det offentlige ansvaret. Men i en kort periode, eller for å ta et skippertak, så er det uten tvil mange som vil stille opp.

I en slik sammenheng er det gode eksempel viktig. Og de som stilte opp skal ha behørig ros for det. Da gjenstår det å se hva det blir til med dugnaden resten av året. Blir dette bare tomprat, og en times innsats en enkelt kveldsstund, vil det antakelig bare virke mot sin hensikt. Folk vil bare trekke på skuldrene av lokalpolitikerne.