Gå til sidens hovedinnhold

En trist avgang

Artikkelen er over 12 år gammel

Fredag 20. juni 2008

Avgangen til olje- og energiminister og Senterparti-leder Åslaug Haga er trist. Enda tristere er prosessen som har ført fram til hennes fall som rikspolitiker.

Alvorlig er kanskje et mer dekkende ord for Oslo-pressens jobb i denne saken.

Vi har fulgt riksmedienes dekning av saken(e), og blir oppgitt og frustrert over at det var mulig å forutse jakten på Haga.

Vi tror Åslaug Hagas støtte til OL i Tromsø ble starten på slutten for hennes rikspolitiske karriere.

At det falt enkelte miljøer svært tungt for brystet at Tromsø og Nord-Norge ble fortrukket som søkerby til OL i 2018, er ingen hemmelighet.

Haga spilte en sentral rolle gjennom å gå ut som partileder og støtte Tromsøs kandidatur. Det ble stor debatt i etterkant om hvorvidt utspillet var klarert med regjeringen, eller ikke.

Hennes utspill er tillagt stor betydning for at Tromsø ble valgt.

Etter dette registrerer vi et stemningsskifte i riksavisenes omtale av Haga. Det framstår som tydelig at «noen» er interessert i å svekke hennes autoritet, integritet og tillit.

Arnstad-saken kommer opp i kjølvannet av OL-bataljen. I forbindelse med debatten rundt NRK Brennpunkts «OL i politisk spill» i slutten av februar, tiltar debatten igjen.

Arnstad-saken og OL-saken går som hånd i hanske når Hagas politiske håndtering skal vurderes og evalueres i riksavisenes kommentarspalter.

På dette tidspunktet mener vi det var mulig å se at dette ikke stoppet; Det var mulig å se at noen hadde båret tørt krutt til kanonene i sør.

Siktet var stilt inn på Åslaug Haga. I tiden etterpå har det kommet flere saker, hvor mest plass er viet til byggesakene i Hagas hjemkommune Ås.

Fillesaker.

Men satt i sammenheng og i de proporsjoner de er gitt av riksmedia, fikk vi i går bevist at de er egnet til å fjerne folk fra maktposisjoner.

Sakene har så absolutt sider som er verdt å diskutere. Som for eksempel at en politiker vedtar bestemmelser, og selv unnlater å etterleve de samme bestemmelsene.

Men disse diskusjonene druknet i jakten på en statsråds fall.

At Hagas avgang ble foranlediget av ei velregissert og forutsigbar mediejakt, blir derfor stående som det fremste prinsipielle spørsmålet i etterkant.

Synd, men sant - sett blant Lofotens høye fjell og dype fjorder.

€foto: terje pedersen, anb