Gå til sidens hovedinnhold

Forbildet på Kleppstad

Artikkelen er over 12 år gammel

Onsdag 7. mai 2008

Vi skal ikke ta noen seier på forskudd, men bare fastslå at det er en bragd i seg selv å bli nominert til Statens Byggeskikkpris. Det har Straumanstua ved Gimsøystraumen oppnådd. Den arkitektoniske utformingen av dette moderne ungdomshuset, gjør at bygget er blant de 12 som konkurrerer om den gjeve prisen.

Og det er mange flotte prosjekter med i denne konkurransen. Det mest kjente er operabygget i Bjørvika i Oslo, som nylig ble tatt i bruk. Her kan publikum vandre på selve operataket, på hvite marmorplater. Dette praktfulle signalbygget er altså blant dem som Straumanstua skal kappes med.

Statens Byggeskikkpris er en hederspris som ifølge reglene årlig deles ut til «et byggverk eller bygde omgivelser som gjennom utførelse, materialbruk, utforming og samspill med sted og miljø kan bidra til å heve, fornye og utvikle den almene byggeskikk». Det er med andre ord en pris som peker ut forbilder innen arkitektur.

Det spennende bygget ved Gimsøybrua er godt synlig for de veifarende. Det får noen til å stoppe opp for å studere det nærmere, men også de som kjører forbi legger nok merke til den dristige utformingen og valget av materialer. Og det er nettopp beliggenheten ved E10 gjennom Lofoten og Nasjonal Turistvei som har gjort det mulig å få til dette arkitektoniske løftet. Takket være nytenkning hos UL Dønning og pengestøtte fra Statens vegvesen.

Når ungdomslaget skulle bygge nytt ungdomshus, etter at det gamle brant ned, inngikk man dette samarbeidet med Vegvesenet. Et samarbeid som viser seg heldig og fruktbart. Ungdomslaget har fått et unikt bygg som møter de tradisjonelle behov til å være storstue for nærområdet. Vegvesenet har fått et flott bygg for sine servicefunksjoner: toalett for dem som reiser langs veien.

At bygget på denne måten fyller to vidt forskjellige funksjoner, gir det en ekstra dimensjon. Og uten tvil er utvelgelsen til å komme med i finalen om byggeskikkprisen velfortjent. Turistveiprosjektet har tilføret Lofoten mye bra. Fugletittertårnene, rasteplassen i Torvdalen, forskjønningen på Eggum, for å nevne noen, er prosjekter som gir både lokalbefolkning og tilreisende fine opplevelser. Straumanstua føyer seg inn i denne rekken, og som en av jurymedlemmene sa det: Straumanstua har like stor betydning lokalt på Kleppstad, som operabygget har i Oslo.