Gå til sidens hovedinnhold

Stamsunds styrke

Artikkelen er over 12 år gammel

Torsdag 22. mai 2008

Stamsund har seilt i medvind i det siste. Det tradisjonsrike fiskeværet har i løpet av en ukes tid fått to gladmeldinger. Først ut var signalene om at det i revidert nasjonalbudsjett blir satt av penger til utbygging av Stamsund havn.

Dette havneprosjektet har det i flere år vært jobbet aktivt med å få løst. Og det er ikke få politikere, både lokalt og sentralt som har jobbet med saken. Ikke alle har klart å holde ord. Men når det er sagt, er det nå grunn til å glede seg over at saken endelig har fått en lykkelig løsning.

Blant de viktige bærebjelkene i Stamsund-samfunnet er rederiet Nordland Havfiske. Som er et av landet største trålerrederier. I dag er situasjonen at under halvparten av trålerne til rederiet kan seile inn i havnen på hjemstedet. Rederiet landet rundt 6000 tonn fisk i Stamsund, og sysselsetter 160 personer. Med andre ord Lofotens største maritime arbeidsplass.

Stamsund havn burde vært utbygget for lengst, men nå får vi glede oss over at arbeidene starter allerede i 2009. Og ikke slik Kystverket hadde planer om, først i 2012. Mange har stått på for å gjøre den forserte utbyggingen mulig, og all ros til disse. Utbyggingen er med på å sikre Stamsund som et viktig fiskevær med en viktig fiskeindustri. Stamsunds bidrag til verdiskapingen i Vestvågøy sikres på denne måten også inn i framtiden.

En annen viktig hjørnestein i lokalsamfunnet er Figurteateret i Nordland. De kunne nylig glede seg over en høythengende amerikansk pris for forestillingen «üFabrikþ» som er produsert ved teateret. Slike gjeve utmerkelser er med på å sikre kulturbedriften nye oppdrag.

Figurteateret er et godt eksempel på hvordan satsing på kultur skaper ringvirkninger i et lokalsamfunn. De offentlige midler som sprøytes inn, gir tifold igjen i form av avkastning i arbeidsplasser, trivsel og stabilt folketall. Kultur er rett og slett lønnsomt, og en viktig bidragsyter også til i en økonomisk sammenheng. Dessuten trekker kultur til seg annen virksomhet, og er et viktig konkurransefortrinn når man skal rekruttere folk til jobber. Det er med kulturen som med fisken, steller man godt med den, er den en fornybar og evigvarende ressurs.