Gå til sidens hovedinnhold

Van(n)vittig

Artikkelen er over 12 år gammel

Lørdag 24. mai 2008

Det er noen år siden vi her til lands begynte å se på rennende vann i kjøkkenkranen som en selvfølge. Men slik er det altså ikke i Ytre Borgfjord. I mange år har beboerne i bygdelaget ventet på å få kommunalt vann fram til husveggen.

Avisen vår hadde i går en reportasje med ekteparet Aslaug på 87 år og Julius på 91 som fottalte om problemene de har som følge av manglende stabil vanntilførsel. Dette hedersparet ligger ingen til last. De steller og ordner selv opp, men nå er armene for slitne til å slepe på vannbøtter med saltvann fra Borgpollen, vann de har brukt til klosettet.

Disse to har i årevis funnets seg i kommunens neglisjering. Dette har skjedd samtidig som Vestvågøy sannsynligvis har spart flere hundre tusen i året på at dette eldre paret fortsatt bor hjemme, i stedet for i en institusjon.

Dert er vanskelig å finne ord for å beskrive den kommunale sendrektigheten i denne saken, og vi skal avstå fra ytterligere karakteristikker, bare nøye oss med å låne et ord som svigersønnen til ekteparet brukte i reportasjen: nedverdigende.

Hvordan situasjonen er for de øvrige beboerne har vi ikke oversikt over, men det er lett å tenke seg at den må være ganske lik. Det er ikke mange unge oppsittere i området, og det gjør det ikke lettvint å bli gammel når man skal slite med unødvendig vannproblem.

Kommunen vil så gjerne at eldre skal bo hjemme så lenge som mulig. Det vil de fleste eldre også. Det er en god løsning for både den enkelte og for samfunnet. Og ikke minst er det en billig løsning. Eventuell hjemmehjelp og hjemmesykepleie, til folk som trenger det, er langt rimeligere enn å bygge ut og å drive institusjonsplasser.

For 16 år siden la kommunen en vannledning som stoppet 1,3 kilometer fra ekteparet Lorentzens bolig. Den gangen ble den offentlige vannforsyningen hindret fordi to naboer ikke ønsket å ha vannledningen over sin tomt. Vi ser at det kan være et problem, men ikke uløselig. Når det har gått 16 år uten at noe har skjedd, så kan man ikke si at vannproblemene i Ytre Borgfjord har hatt høy prioritet i Vestvågøy kommune. Vi bryr oss om det, og det burde kommunen også. Dersom ekteparet kan få skikkelig vanntrykk i kranen når vi runder 2009, er ikke det en dag for tidlig