Stig og Bjørn-Arne vil samle veteranene på Vestvågøy: – Vi veteraner er en ressurs

MØTESTED: Stig Bang og Bjørn Arne Benjaminsen håper å få til et møte sted for veteranene

MØTESTED: Stig Bang og Bjørn Arne Benjaminsen håper å få til et møte sted for veteranene Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Stig Bang og Bjørn-Arne Benjaminsen er begge veteraner fra forsvarets internasjonale operasjoner. Nå prøver de å få til en møteplass for veteranene på Leknes.

DEL

100 000 norske kvinner og menn har deltatt i internasjonale operasjoner etter andre verdenskrig, og alle disse kan kalles veteraner. I Lofoten er det mellom 100 og 150 veteraner.

Bjørn-Arne Benjaminsen og Stig Bang er to av dem. De bor begge på Vestvågøy, og ønsker nå å få satt mer fokus på veteranene og hvordan de har det i hverdagen.

– Kommunene skal ha en såkalt veteranplan. Vi er litt usikre om Vestvågøy har en sånn plan, men vi har fått avtalt et møte med ordfører Remi Solberg, sier Bang og Bjørn-Arne Benjaminsen.

– Vi veteraner er en ressurs, og vi kan for eksempel brukes i skolesammenheng, legger de to til.

De ønsker nå få til en plass der veteranene kan møtes.

– Når det går mot mørketid er det mange veteraner som trekker seg tilbake, og blir sittende alene med sine tanker. Det er ikke bra, og vi ønsker oss en plass der vi kan møtes. Vi håper at noen på Leknes har et lokale som vi kan bruke. Vi ser for oss at vi kan møtes hver lørdag for en kopp kaffe, vafler og ikke minst en uformell prat. Vi har begge erfart at den uformelle praten er livsviktig, sier de to.

– Der jeg bodde før var jeg med å etablere et slikt møtested og det ble veldig populært. Møtestedet vårt ble trukket fram i en 17. mai tale som et godt eksempel på hvordan man kan fange opp de som sliter, men ikke vil vise det, sier Bjørn-Arne.

De mener veteranene kan avlaste kommunene når de skal hjelpe veteraner som sliter.

– Mange tror kanskje vi er jernmennesker uten følelser, men ni av ti veteraner har grått sine tårer, spesielt etter de er kommet hjem, Det har vi og, og vi tror det er godt å ha en skuldre å gråte på. En skulder som vet hvordan det kan være ute i internasjonale operasjoner, sier de to.

Stig og Bjørn-Arne håper at veteranene tar kontakt med de.

– Vi ønsker å kontakt slik at vi kan få til et miljø på Vestvågøy. Alle fra hele Lofoten som har deltatt i internasjonale operasjoner fra 2. verdenskrig og fram til i dag er hjertelig velkommen til å ta kontakt, sier Stig Bang og Bjørn-Arne Benjaminsen.

Artikkeltags