Jack Tore er verge: – Vil hjelpe de som trenger det

VERGE: - Først og fremst valgte jeg å bli verge for å kunne hjelpe de som trenger det, sier Jack Tore Rondung fra Leknes.

VERGE: - Først og fremst valgte jeg å bli verge for å kunne hjelpe de som trenger det, sier Jack Tore Rondung fra Leknes. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Jack Tore Rondung fra Leknes er verge for å hjelpe de som trenger det.

DEL

Jack Tore Rondung fra Leknes har vært verge siden mai 2018.

– Først og fremst valgte jeg å bli verge for å kunne hjelpe de som trenger det, forteller han til Fylkesmannen i Nordland.

– Med utgangspunkt i min mangeårige arbeidserfaring innen forsikring, bank og skatt, tenkte jeg dette kunne være et godt utgangspunkt for å være i stand til å ivareta andres interesser på en god måte. I tillegg til å være et servicemenneske er jeg utadvendt og liker å snakke med folk, sier han.

– Utgjøre en forskjell

Etter Tolga-saken kom det fram at eksempler på at vergemål som ble opprettet mot enkeltes vilje. Dette mener Rongund er trist.

– Det er skremmende når tall og budsjetter kan være motiv for å stille diagnoser, og deretter tildele verge, spesielt når den det berører er uvitende. Når det er sagt er min opplevelse i forbindelse med egne vergehavere, at vi er på trygg grunn, sier han.

Til Fylkesmannen sier han at dette gjør det første møtet med vergehager enda viktigere.

– Det bør være et godt forberedt møte hvor det gjøres en del rolle- og forventnings avklaringer. Det synes i denne sammenheng viktig å avdekke vergehagers mening og motivasjon knyttet til vergemålet. Dersom det er avvik mellom vedtakets begrunnelse og vergehagers uttalelse, vil det naturligvis være årsak til bekymring.

Andre som vil være verge bør ha et inderlig ønske om å utgjøre en forskjell for andre mennesker, mener han.

– Bruk din kunnskap til å vise retning, men la vergehager få eierskap til prioriteringer og beslutninger. Da tror jeg sjansen er god for å lykkes, sier Jack Tore Rondung til Fylkesmannen i Nordland.

Fakta:

 • Mandatet vergemål oppnevnes av Fylkesmannen

 • Det er opprettet totalt om lag 4100 vergemål i Nordland. Vel 30 % av disse er for mindreårige.

 • Vergemål er aktuelt ved:
  sinnslidelse psykisk
  utviklingshemming
  rusmisbruk
  alvorlig spilleavhengighet
  alvorlig svekket helbred ikke er i stand til å ivareta økonomiske eller personlige interesser

Kilde: Fylkesmannen i Nordland

Artikkeltags