Gå til sidens hovedinnhold

Polferden før jul må være unnagjort lille julaften

Artikkelen er over 5 år gammel

Selv om Vinmonopolet selv hadde ønsket det, så kan polutsalgene ikke holde åpent på Julaften, verken i år eller kommende år. Det har Stortinget bestemt i fjor.

For abonnenter

Har du ikke fått handlet ferdig innen kl. 18.00 på Lille Julaften i år, så er løpet kjørt for deg i hele fire dager, for Vinmonopolet åpner ikke butikkdørene igjen på Leknes og i Svolvær og ellers i landet før 28. desember kl. 10.00, og da er det åpent kun fram til kl. 16.30 i Lofoten.

Også 29. desember er det åpent fra 10.00 til 16.30, mens det lille Nyttårsaftenen, altså onsdag den 30. desember, er det åpent fra 10.00 til 18.00.

Men Nyttårsaften den 31. desember er det stengt. Da nytter det lite at Stortinget har vedtatt at på nyttårsaften kan man holde åpent, for det skjer ikke i år.

Bestyrer Bjørn Brede ved utsalget i Svolvær sier at dette overstyres av tariffavtalen med de ansatte. Den sier at man har fri på nyttårsaften, og det er først i 2016 at dette punktet i avtalen kan reforhandles, så om Stortinget har åpnet for det i år, så skjer det ikke verken i Svolvær eller på Leknes, eller ved andre utsalg i landet før tidligst i 2016, sier Brede.

Og da må kommunestyret i hver enkelt utsalgskommune også vedta dette.

Det samme vil gjelde for Påskeaftenen, Pinseaftenen og valgdagene i 2016, og senere år.

– I Vågan vedtok kommunestyret at vi skulle holde åpent på valgdagen i Vågan den 14. september 2015, og da gjorde vi det, sier Brede. Dette var mulig siden mandag 14. september i år er en vanlig arbeidsdag.

Men for Julaftenen er det strikse regler fortsatt, og Stortinget har ikke åpnet for at det kan inngås avtale om å holde åpent da, verken i år eller senere år; dersom Stortingsflertallet ikke skulle endre oppfatning og vedta noe annet senere.

Bestyrer Bjørn Brede sier at de neppe blir fri for varemerker i år, men skjer det, så er det nok av alternativer, så ingen skal bli uten verken akevitt, konjakk eller andre sterke alkoholholdige drikkevarer, dersom man møter fram før kl. 18.00 på lille Julaftenen, vel å merke.

– For kommer du først Julaften, så møter du stengte dører på Vinmonopolet både på Leknes og i Svolvær, sier bestyrer Bjørn Brede i Svolvær til Lofotposten.

Kommentarer til denne saken