Gikk i fakkeltog for «Glemte kriser»: - Hver dag dør 275 mennesker av slangebitt, opplyser Sondre Urås (14)

Av

Niendeklasse ved Leknes skolen har denne uka jobbet med «Leger uten grenser» og «Glemte Kriser». For å skape engasjement rundt temaene, arrangerte de et fakkeltog fra skolen til rådhuset torsdag ettermiddag.

DEL

Innsendt Fjorten år gamle Sondre Urås fikk rollen som prosjektleder i hans gruppe, og holdt blant annet tale da toget ankom Rådhuset. Han forteller at det er lagt ned titalls timer på skolen denne uka for prosjektet.

- Vi ble introdusert til Leger uten grenser og «Glemte kriser» av skolen. Dette var noe vi tok veldig seriøst, da det er så mange mennesker som dør hver dag og det er så lite mediedekning rundt det. Dette var også hovedgrunnen til at vi valgte å gå i fakkeltog, nettopp for å skape oppmerksomhet, forteller Sondre.

- Klassen ble delt i fem forskjellige grupper, der noen skulle ha ansvar for blant annet nyhetsartikler, plakater eller stunt/arrangement. Vår gruppe hadde arrangement med temaet slangebitt, forteller han.

100 000 drept av slangebitt per år

- Hver dag dør 275 mennesker av slangebitt, det er 100 000 mennesker i året. I land som India, fattige land sør for Sahara, på øya Ny-Guinea og i Latin-Amerika skjer det mest dødsfall. Det er de fattigste som blir mest rammet, da de som regel ikke har nok penger til motgift, opplyser fjortenåringen.

- Det som er enda mer absurd er at det står nesten ingenting i media, selv om det er så mange som dør regelmessig. Derfor er det veldig viktig at vi er med å sette lys på situasjonen.

Veldig lærerik prosess

Det var drøyt tjue stykker som gikk i fakkeltog fra Leknes skolen til parkeringsplassen på Rådhuset.
- Vi lagde et arrangement på Facebook om fakkeltoget. I dag er det mest familie og venner som har møtt opp, smiler Sondre.

- Det har vært en lærerik prosess å jobbe med «glemte kriser». Det er artig å få mer informasjon om andre land og hverdagsproblemene deres kontra hvor bra vi egentlig har det.


Artikkeltags

Kommentarer til denne saken