Etter flere uker med stillhet, tåke og regn på Leknes, føles det som solen har funnet veien nettopp for å skinne på denne dagen.

Det hyles, jubles, klemmes og gråtes. Fantastiske kjolestoff, fengende rytmer, glade smil.

Brudeparene Fatima Babiker (21) og Omar Mohammed Eldu, og Qabas (23) Babiker og Mohammed, mottas med stor ståhei på UL Ørn. Etter bildetaking på Skreda og Hauklandstranda har klokken blitt nærmere 21.00 før det muslimske brudefølget ankommer den store festen.

Gjestene har kommet tilreisende fra hele landet.

– Oslo, Grong, Verdalen, Steinkjer, Kabelvåg, Svolvær, Bodø, Narvik, ramser pappa Babiker Ahmed opp.

Hovedpersonene selv opprinner fra Sudan og Eritrea. Men gjestene har kommer fra alt fra Syria, Irak, Kongo, Somalia og Norge. For å nevne noen.

– Vi ble kjent da vi kom til Norge. Vi har gått sammen på voksenopplæringen, og blitt venner, sier en av gjestene, Abdelkadir Muhammed.

Til daglig jobber han som avisbud for Gjertsen Distribusjon i Vågan, men i kveld har han tatt fri for å delta på bryllupsfesten.

Flere av mennene har sort hennamaling på den ene hånden.

– Det er en del av tradisjonen. Brudgommene maler begge hendene og føttene, og de andre mennene maler en av hendene sine, sier Abbas Ahmed, brudenes bror.

Fatima og Qabas har mønstre malt på hender og underarmen.

– Det er noe vi kvinner gjør sammen, som tradisjon og utsmykning, forteller de.

I helga reiser de to brudeparene hver for seg på bryllupsreise til Hellas.

Men først skal den store festen på Leknes feires.

– Frem til midnatt blir det mat, dans og feiring. Deretter starter den litt mindre feiringen for kvinnene og nærmeste familie, sier Abbas Ahmed.