Gå til sidens hovedinnhold

Markerer Frigjørings- og veterandagen: – Vi ønsker å gi anerkjennelse til alle de som har reist ut for å bevare freden

Artikkelen er over 3 år gammel

8. mai er Frigjørings- og veterandagen. Vestvågøy kommune og NROF markerer dagen med et arrangement på rådhuset der alle, og spesielt veteraner er velkommen.

Det er tredje året at Vestvågøy kommune og Norsk reserveoffisersforbund (NROF) markerer Frigjørings- og veterandagen.på rådhuset.

– Det er ikke så mange av dem som deltok i 2. verdenskrig som lever, men det er kommet nye veteraner til. Det er både de som var med i Tysklandsbrigdaden, og de som har vært med i ulike fredsbevarende operasjoner. Vi ønsker å gi anerkjennelse til alle de som har reist ut for å bevare freden, og satt fellesskapet foran seg selv. Derfor arrangerer vi denne tilstelningen i kommunestyret om ettermiddagen 8. mai, sier ordfører Remi Solberg.

I Norge er det over 100.000 veteraner, men det er usikkert om hvor mange som bor i Vestvågøy.

– Det vet vi ikke eksakt, men det er ganske mange. Vi at ønsker alle som er veteraner tar turen. I år er det 40 år siden Norge sendte de første soldatene til Libanon. Det er jo 8. mai så arrangementet er selvsagt åpen for alle som vil, sier Ingvar Bogetveit Rist i NROF.

En som vil delta er Alfr Nordheim. Han bor i Vestvågøy og er veteran.

– Jeg kom hjem fra Bosnia i 1998. Alt vi fikk da vi dro hjem var takk for nå og ha et fint liv. Vi har følt oss glemt, og for oss som har vært i utenlandsoppdrag har det vært vanskelig å få anerkjennelse. Det har ikke vært noen som ville ha hørt vår historie. Det jeg opplevde der endret meg. Du glemmer hendelsene, men klarer likevel aldri å legge det fra deg, sier Alfr.

Han mener at folk som ikke har vært i samme situasjon som veteranene klarer å forestille seg hvordan det er å ha en trussel konstant hengende over seg.

– Det er vanskelig å prate om dette med folk som ikke skjønner hva det går ut på. Derfor er en slik markering viktig. Vi ønsker ingen glorifisering, men det betyr mye at vår innsats blir anerkjent. Det å møte andre veteraner for å prate om løst og fast er viktig. Jeg synes det er flott at NROF og kommunen markerer dagen. Jeg håper at alle veteraner, uavhengig av hva de tjenestegjorde som, tar turen, sier Alfr Nordheim.

Remi Solberg håper at dette skal bli en sosial og trivelig ettermiddag.

– Det blir noen taler, og Kolbjørn Bugge fra Vestvågøy Historielag vil holde et foredrag om et dagsaktuelt tema. Vi serverer kaffe og kaker. Målet med denne markeringen er ha det sosialt og trivelig i lag på denne viktige dagen, sier Solberg.

Heimevernet vil også være representert.

Kommentarer til denne saken