Gå til sidens hovedinnhold

Festivalgründeren som kom og ble

Artikkelen er over 5 år gammel

– Når jeg tenker på oppstarten, er det vanskelig å tro at vi nå for syvende året på rad fortsatt lager Norges mest populære litteraturfestival. Lofoten Internasjonale litteraturfestival har blitt et begrep, og forfatterne er glade for å bli invitert hit. Det er de forfatterne som har vært her som er de beste ambassadørene for oss, når de begeistret forfaller kolleger og andre om festivalen, oppholdet og naturopplevelsene, sier Wiggo Andersen.

– Forfatteren Claudio Magris sov ikke på flere døgn da han var her i fjor sommer. Lyset og det å bo på påler ute i sjøen var en sterk opplevelse. Han skrev en henført helsides artikkel i Corriere della Sera som kommer ut i Milano, og regnes som Italias ledende avis.

Les også:

Store navn til Reine

Kvalitet

Wiggo Andersen er overbevist om at det som overlever alt, er kvalitet, uansett om det er det skrevne ord eller andre ting.

– Kvalitet er også årsaken til at vi overlever, en liten festival ute i havgapet som har opparbeidet seg et godt renomme slik at vi klarer å hente inn Norges og Nordens fremste forfattere.

Hva er ditt forhold til litteratur?

– Jeg har lest bøker siden jeg var guttunge. Det har alltid vært en viktig del av livet mitt. Min far var historieinteressert og formidlet denne kunnskapen. Far var opptatt av at man må kjenne historien for å forstå det som skjer i samtiden. Å lese har også gitt meg lyst til å reise, gjort meg nysgjerrig på andre land og kulturer. Så sterk var denne trangen at jeg spurte et reisebyrå i Fredrikstad om jeg kunne få jobbe der gratis, forteller Andersen.

I dag eier han reiseselskapet Temareiser som arrangerer turer over hele verden med kjente forfattere, arkitekter og journalister som turguider. Det var slik han havnet i Reine.

Han kom oppover på en kosetur med noen de som skulle lede sesongens temareiser i 2006. Deriblant Ingvar Ambjørnsen, og det var han som mente at Reine burde få en liten litteraturfestival. Og slik ble det.

Les også:

Jubel hos Reine Ord over økonomisk støtte fra fylket

Hus i Reine

Denne første turen til Lofoten, førte til at Wiggo Andersen etter hvert bygde seg hus der, og flyttet dit med familien. Nå har han midlertidig flyttet tilbake til Fredrikstad. Der er det litt enklere når han skal pendle mellom Norge og vingården han driver i Sør-Afrika.

-Vi lager en festival på Lofotens premisser. Da vi startet i 2009 ble vi nok oppfattet litt som finkultur, nå står alle med åpne armer. Vi har lokalbefolkningen med oss, og vi får god støtte fra Moskenes kommune. Intensjonen for framtida er å opprettholde og rendyrke Reine Ord slik festivalen er i dag. Vi har ikke noe ønske om å bli større, vi vil beholde det særpreget vi har, og som vi vet både trekker forfattere og publikum hit. Vi vil bygge på Reine Ord som det flaggskipet det er, og så håper vi at det skaper ringvirkninger rundt i Lofoten. Boka vil fortsatt være viktig også i framtiden, og det er viktig at noen forteller historiene og formidler d isse til den yngre generasjon. Vi har blant annet hatt et godt samarbeid med Leknes bibliotek i arbeidet med å få til et mertilbud når så dyktige forfattere først er samlet i Lofoten.

Les også: - Viktig arena for å møte leserne

Midnattssola er sponsor

– Midnattssolen er vårt varemerke og hovedsponsor. Og selvsagt er vi avhengige av hjelp fra Norsk kulturråd, Fritt Ord, Moskenes kommune, Vestvågøy kommune og alle de idealistene som bidrar med gratis arbeid. Uten alle disse hadde det ikke vært mulig å drive en slik litteraturfestival, forteller Andersen.

2014 var første året at Reine Ord gikk med et lite overskudd. Regningene kunne betales uten at Andersen måtte bruke egne midler for å få dekket utgiftene. Forskjellen i kostnader for en festival et sted på Østlandet, og i Reine, er mange tusenlapper per forfatter på grunn av reise, opphold og bevertning. På Østlandet kommer man en halv time før man skal lese, og drar hjem når man er ferdig Da er kostnadene langt mindre.

– Vi tilbyr så mye mer enn bare en litteraturfestival. Å komme til Reine er en reiseopplevelse i seg selv, et møte med en nærgående og mektig natur som danner rammen rundt det som skjer.

Kommentarer til denne saken