Gå til sidens hovedinnhold

Lerøy bygde om fabrikken i Stamsund for 100 millioner, skal sikre helårs arbeidsplasser

Artikkelen er over 2 år gammel

Filetfabrikken til Lerøy Norway Seafoods AS i Stamsund er bygd om for å satse på fiskematproduksjon. Det skal gi bedre grunnlag for drift hele året.

I mai i fjor ble det klart at Lerøy Norway Seafoods AS gikk inn for en omfattende oppgradering av filetfabrikken i Stamsund.

En investering på rundt 100 millioner kroner legger til rette for en stor omlegging av produksjonen ved anlegget. Det skal åpne for økt produksjon av ferdige og spiseklare produkter, som blant annet fiskekaker, fiskepudding og fiskeboller.

– Helt nytt for oss

Nå er det klart for å dra i gang testproduksjonen denne uka.

– Vi regner med å starte opp denne uka, så vil vi suksessivt øke på etter hvert som det er forsvarlig å øke produksjonen, sier plassjef Steffen Andersen til Lofotposten.

Prøveproduksjonen har vært forsinket, men nå er man altså klar til å dra i gang. Andersen slår fast at den omfattende ombyggingen betyr en helt ny hverdag for de ansatte.

– Dette er helt nytt for oss dette her, det betyr at vi må ha en del trening og innøving.

Fabrikken ble stengt ned i juni i fjor, og siden har man gjort et stort arbeid for å bli klare til ny drift. Det betyr at nye produksjonslinjer har kommet på plass, og lokalene er også omtrent plukket helt ned og bygd opp igjen.

– Vi har hatt oppe alt sammen, både golv og bunnledninger er skiftet ut. Det er gjort en fantastisk jobb og alt sammen her er nå nytt, sier Andersen.

Konserndirektør for hvitfisk i Lerøy-konsernet, Webjørn Barstad, uttalte i mars til Lofotposten at prosjektet har blitt litt dyrere enn planlagt, årsaken er bygningsmessige forhold.

Ny produksjon

Bakgrunnen for omleggingen er et behov for å endre produksjonen i Stamsund.

– Dette skyldes at vi har sett at det er store sesongsvingninger på filetproduksjonen. Det er stor kapasitet i Nordland på filet med både Melbu og Sortland, vi har slitt mer og mer med å få tak i råstoff på andre halvår, forklarer plassjefen.

Dermed har man nå tatt ned kapasiteten på filetproduksjon, og bygd opp en ny produksjon på ferdigmat parallelt.

– Det betyr at vi kan utnytte produksjonen opp mot hverandre, og kan produsere råstoffet til fiskematen selv. Da har vi kontroll på hele prosessen.

Et mål med omleggingen er å sikre helårlige arbeidsplasser og sikre jevn drift hele året.

– Det er et av hovedmålene bak dette her, slår plassjef Steffen Andersen fast.

I oktober uttalte tillitsvalgt Terje Olsen til Lofotposten at målet med denne omleggingen er å skaffe helårige arbeidsplasser, og det er også det de ønsker. Han slo da fast at de ansatte er i klare til å gjøre sitt når fabrikken er klar.

Kommentarer til denne saken