– Hvis alle begynner med seg selv og hvert enkelt hjem så er vi på rett vei til å bedre ivareta kloden vår, skriver Liv, Evelyn, Leonore, Tiril, Ida, Scott, Jørgen og Lukas i 5. trinn ved Ramberg Skole

Resirkuler

5. og 7. trinn samler jekker fra bokser i høst som de registrerer samtidig som de er med i en konkurransen «Aksjon aluminium» i regi Norsk Hydro.

– På denne måten ønsker vi å bli flinkere til å sortere og resirkulere aluminiumsbokser. I tillegg samler vi også på selve boksene og annen emballasje av aluminium samt glass, som vi går og putter i «gjenvinningscontaineren» ved rådhuset. Kanskje det er akkurat dette som skal til for å endre vanene våre. Visste du at når du resirkulerer en aluminiumsboks, kommer den tilbake som en helt ny boks i butikken etter bare to måneder og at med energien som kreves for å lage en ny boks kan vi isteden lage 20 resirkulerte bokser. På den måten spares mye energi i framstillingen og dermed blir det mindre CO₂-utslipp og naturressursene spares, mener de miljøbevisste femteklassingene.

Elevenes oppfordring er som følger:

Kildesorter for å unngå at miljøgifter kommer på avveie og skader menneske, natur og miljø.

Alle metaller kan smeltes om og om igjen uten at kvalitet og egenskaper forringes. Sammenlignet med en ny produksjon gir resirkulering store økonomiske og miljømessige fordeler.

Sparer energi

– Hvis du kaster bokser ut i naturen kan dyr få i seg deler av boksene slik at de får indre blødninger og i verste fall dø. Dessuten tar det rundt 200 år før brusboksen ikke lenger er synlig ute i naturen hvis den blir liggende ute i terrenget og det vil vi vel ikke? I tillegg når boksen er brutt ned vil det være små partikler igjen som både mennesker, dyr og fugler kan få i seg og dermed bli værende i næringskjeden noe som vil være uheldig, slår Liv, Evelyn, Leonore, Tiril, Ida, Scott, Jørgen og Lukas i 5. trinn ved Ramberg Skole fast.