Roboten Ægir flyr under vann

Kjersti hilser på undervannsroboten Ægir

Kjersti hilser på undervannsroboten Ægir Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

Det er søndag formiddag ombord på G.O. Sars. Til frokost ble det servert egg og bacon, men ellers er det lite som minner om at det er helg og hviledag. Forskerne har tatt plass på laboratoriene og undervannsroboten Ægir er i full gang med dagens arbeid; å hente opp svamper fra havbunnen.

SALT på tokt fortsetter. Del 1:  Skattejakt på havets bunn og del 2: Skattejakt på havets bunn

I norrøn mytologi var Ægir en jotne som rådde over havet. For forskerne på FATE er Ægir deres øyne og forlengede arm under vann.

Stig Vågenes er tidligere bilmekaniker. Nå er han ansatt ved Universitetet i Bergen som Ægirs vokter. Når undervannsroboten settes i sjøen er det han som står på dekk og sørger for at den 50 millioner kroner dyre farkosten kommer seg trygt i vann. Etter sjøsetting går Stig opp i kontrollrommet og styrer roboten sammen med en annen ROV-pilot. Ja, for de kalles piloter og de flyr undervannsroboten Ægir.

Undervannsroboten Ægir flyr under vann

Undervannsroboten Ægir flyr under vann Foto:

Vi filosoferer litt over hvorfor det er flyspråket og ikke båtspråket som brukes under vann. Kanskje fordi det høres tøft ut? Kanskje fordi roboten beveger seg i alle dimensjoner? Opp, ned, høyre, venstre, bak, fram? Uansett - for Stig er det lite som kan måle seg med å dykke ned under overflaten for å oppdage ukjente mysterier under vann.

Ægir på oppdrag 260 meter under havoverflaten

Ægir på oppdrag 260 meter under havoverflaten Foto:

Ægir er utrustet for å gå ned til 6000 meters dyp. Det betyr at roboten og alt utstyret ombord må tåle et enormt trykk. Kabler, kameraer, styringsenheter og lyskastere. Alt er spesiallaget for å gjøre det mulig å studere livet på nesten utilgjengelige steder.

Undervannsroboten styres av to ROV-piloter i kontrollrommet på G.O. Sars

Undervannsroboten styres av to ROV-piloter i kontrollrommet på G.O. Sars Foto:

Vel framme på havbunnen sender Ægir opp bilder av beste HD-kvalitet og utfører operasjoner som tidligere var utenkelige. Som en ekte robot har den menneskeliknende armer. Disse styres av miniatyrarmer fra kontrollrommet. Her sitter ROV-pilotene og plukker svamper 260 meter under overflaten ved hjelp av små kopier av Ægirs store undervannsarmer.

Dagens fangst av svamper fra korallrevet Hola utenfor Vesterålen

Dagens fangst av svamper fra korallrevet Hola utenfor Vesterålen Foto:

Ægir er en av de mest velutrustede flyvende fartøyer under vann og har bare vært i drift i noen få måneder. For forskerne har denne roboten gitt dem muligheter som var utenkelige for bare få år siden. Tidligere måtte de ta til takke med bunnprøver hentet opp med trål og skraper og forsøke å se for seg hvordan livet under vann utfoldet seg. Nå kan de med Ægirs øyne se hver minste korall, sjøstjerne og svamp.

Stig Vågenes er ROV-manager og har ansvar for undervannsroboten Ægir

Stig Vågenes er ROV-manager og har ansvar for undervannsroboten Ægir Foto:

Kjersti Eline Busch

Send inn tekst og bilder «

Vi vil fortelle om smått og stort i Lofoten, men rekker ikke over alt. Har vi gått glipp av noe? (OBS: Send nyhetstips og bilder til red@lofotposten.no)

Artikkeltags