Skattejakt på havets bunn

Kjersti Eline Tønnessen Busch fra SALT er på tokt med G.O. Sars utenfor Lofoten og Vesterålen

Kjersti Eline Tønnessen Busch fra SALT er på tokt med G.O. Sars utenfor Lofoten og Vesterålen Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

Lofoten og Vesterålen ligger badet i sol og gradestokken viser endelig sommerlige temperaturer. Turister og solhungrige nordlendinger har pakket parasollen, badetøyet og solkremen og nyter livet på en av øyrikets mange kritthvite strender. Strender som består av milliarder av sandkorn som en gang har vært levende koraller eller skjell på havets bunn.

Selv har jeg latt parasollen ligge igjen hjemme og har i stedet pakket med meg støvler og stilongs for å være rustet mot uvær selv på korte turer. En tur jeg har sett fram til i lang tid. Som marinbiolog med doktorgrad i akvakultur har jeg tilbragt mye av studietiden på oppdrettsanlegg og i laboratoriet, men jeg har aldri vært på et ordentlig forskningstokt. Derfor er det med stor spenning jeg nå mønstrer på G.O Sars, Norges mest avanserte forskningsskip.

Skipet kastet loss i Tromsø i går og etter én natts seilas befinner vi oss nå noen få mil hjemmefra. For nettopp her, i havområdene utenfor Lofoten og Vesterålen, finner vi et yrende marint liv. På havbunnen under oss er det godt gjemte skatter i alle farger. Her er hvite og røde koraller, gule og blå svamper og fisk i alle former og størrelser.

Fiskere har alltid visst om korallrevene i området. Forskere har først i nyere tid hatt mulighet til å ta disse fantastiske skapningene i nærmere øyensyn. Og nå, på dette sommertoktet i strålende solskinn, skal vi forsøke å forstå hvordan koraller, svamper og skjell vokser, lever og formerer seg i det mørke havdypet.

I korallrevene er det yrende liv.

I korallrevene er det yrende liv. Foto:

Fra broen på båten har vi fri sikt i alle retninger. Det flate landet på Andenes peker mot nord og følger vi fjellrekka sørover ser vi Litjøya, Gimsøystraumen, Havern, Himmeltindan og til og med Moskenesøy. I vest er det hav så langt øyet kan se. På en dag som dette kan landskapet ta pusten fra de fleste.

Under havoverflaten er landskapet minst like fasinerende. Om vi beveger oss ut fra kysten av Lofoten og Vesterålen finner vi store sandbanker omlag 100 meter under overflaten. Mellom bankene skjærer dype daler ned i landskapet. Beveger vi oss 10 - 40 kilometer ut fra kysten kommer vi til Eggakanten, en bratt bakke som fører oss ned til selve dyphavet, 2500 meter under overflaten.

Akkurat nå befinner vi oss rett over Hola - en stor dal midt mellom to sandbanker, og akkurat nå er det 260 meter mellom meg og havbunnen. Grunnen til at vi har valgt å tilbringe sommerdagene nettopp her, er at havbunnen i dette området er dekket av 330 forskjellige korallrev.

G.O. Sars er på tokt utenfor Lofoten og Vesterålen for å lete etter koraller på havbunnen.

G.O. Sars er på tokt utenfor Lofoten og Vesterålen for å lete etter koraller på havbunnen. Foto:

I løpet av de neste åtte dagene skal vi dykke ned til havbunnen med en flunkende ny undervannsrobot. Vi skal hente opp mystiske skapninger fra havbunnen og vi skal forsøke å forstå hvordan disse dyrene lever og vokser og hva de betyr for livet i havet.

Med SALT på tokt

Kjersti Eline Tønnessen Busch fra SALT tar Lofotpostens lesere med på tokt med G.O. Sars.

 Gjennom åtte julidager skal et internasjonalt forskerteam studere kaldtvannskorallrev utenfor Lofoten og Vesterålen. Les mer om prosjektet FATE her: http://www.imr.no/forskning/prosjekter/fate/nb-no

Følg på: Facebook

Send inn tekst og bilder «

Vi vil fortelle om smått og stort i Lofoten, men rekker ikke over alt. Har vi gått glipp av noe? (OBS: Send nyhetstips og bilder til red@lofotposten.no)

Artikkeltags