Ville du brukt denne i dusjen?

Denne litt spesielle Giodia svampen har nettopp blitt plukket opp fra havbunnen av undervannsroboten Ægir

Denne litt spesielle Giodia svampen har nettopp blitt plukket opp fra havbunnen av undervannsroboten Ægir Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

SALT på tokt, del 6

DEL

I går kveld satte vi kursen for land og tilbragte natta i Myre havn. Både kapteinen og overstyrmannen kommer fra dette fiskeværet og kanskje er det grunnen til at Myre har adoptert G.O. Sars? Adopsjonsavtalen gjør skipet har gratis kaiplass i dette fiskeværet i hele sin levetid.

Før skipet kastet loss i dag tidlig, ble korallforskerne Janina og Marina satt i land sammen med korallprøver og vekter. Det er nemlig umulig å gjøre nøyaktige veiinger på et skip i bevegelse.

Denne svampen vokser på død korall i Hola utenfor Vesterålen

Denne svampen vokser på død korall i Hola utenfor Vesterålen Foto:

Mens Janina og Marina tar fatt på denne tålmodighetsprøven, blir vi andre med skipet tilbake til korallrevene i Hola. Målet for dagen er å få tak i de siste svampene til Raymond Bannisters forsøk. Å plukke svamp med Ægir minner om å plukke sopp i skogen. Her er masse flotte sjøtrær, anemoner og koraller. Her er også svamper i mange former og fasonger, men vi er ute etter en helt bestemt type: Geodia. Ved første øyekast ser den ut som alle andre svamper, men med litt trening klarer både jeg og ROV-pilotene og kjenne igjen en Geodia på lang avstand.

Raymond kommer opprinnelig fra Australia, men har bosatt seg i Bergen og jobber for Havforskningsinstituttet. Nå, på toktets syvende dag og sjette dag i tåke, tar han seg i å sjekke værmeldingen i fødelandet. 24 grader og sol - midt på vinteren. Selv er han altså på havet i 12 grader og tåke - midt på sommeren. Men, med en lidenskap for kaldtvannskorallrev er det bare å akseptere lave temperaturer, tåke og dønninger.

Kjersti møter svampforsker Raymond Bannister fra Havforskningsinstituttet

Kjersti møter svampforsker Raymond Bannister fra Havforskningsinstituttet Foto:

I dag er de fleste tavlesvamper og rengjøringssvamper laget av syntetiske materialer, men fortsatt bruker vi natursvamper i dusjen. Jeg ville nok ikke skrubbet meg med en Giodia, sier Raymond. For denne svampen har et skjelett som består av masse små spikler - nesten som en nålepute. Han forteller at det drives oppdrett på andre typer svamper som selges til hudpleie.

Raymonds interesse for Giodia handler altså ikke om å utvikle nye kosmetiske produkter, men å forstå hva de betyr i den undervannsverdenen de lever i. Vi tror at svampene vil bli mindre påvirket av klimaendringer og havforsuring enn koraller og skjell, og derfor er det ekstra viktig å vite hvilken rolle disse runde, hvite skapningene har.

Svamper regnes som noen av de enkleste dyrene i verden. De har ingen hjerne, ingen magesekk og ikke et hjerte. Denne mangelen på spesialiserte organer gir dem samtidig en fordel som andre dyr bare kan drømme om. For, om en svamp blir delt i to, for eksempel av en forsker, så vil begge svampdelene leve lykkelig videre. Faktisk kan man dele opp en svamp i mange små stykker og alle delene vil bli til nye levende svamper. Og nettopp dette er det Raymond holder på med akkurat nå. Han deler en svamp i perfekte terninger som skal puttes i bur og senkes ned på havbunnen. I januar skal han kle seg i varmedress og votter og komme tilbake til Hola for å se hvordan svampterningene har vokst siden sist. 

SALT på tokt:

Skattejakt på havets bunn: Del 1

Korallrevet minutt for minutt: Del 2

Roboten Ægir flyr under vann: Del 3

Verdens største kaldtvannskorallrev - utenfor Lofoten: Del 4

En skjellsettende opplevelse: Del 5 

Kjersti Eline Busch

Kjersti Eline Tønnessen Busch fra SALT tar Lofotpostens lesere med på tokt med G.O. Sars. Gjennom åtte julidager skal et internasjonalt forskerteam studere kaldtvannskorallrev utenfor Lofoten og Vesterålen. Les mer om prosjektet FATE her: http://www.imr.no/forskning/prosjekter/fate/nb-no

Send inn tekst og bilder «

Vi vil fortelle om smått og stort i Lofoten, men rekker ikke over alt. Har vi gått glipp av noe? (OBS: Send nyhetstips og bilder til red@lofotposten.no)

Artikkeltags