Gå til sidens hovedinnhold

Leste sider gir gevinst

Artikkelen er over 2 år gammel

Sommerles-kampanjen skal få barn til å lese bøker i sommerferien. Både Vågan og Meieriet bibliotek tar del i prosjektet.

Kampanjen er et nasjonalt leseprosjekt for barn mellom 1. og 7. klasse. Målet er å få flest mulig barn til å opprettholde leseferdighetene sine i sommerferien. Fra 1. juni til 31. august kan barn gå på nettet og registrere bøker de selv leser, får opplest for seg eller hører på lydbok. Bibliotekar ved Vågan bibliotek, Caroline Kilvær-Skjeseth forteller at Vågan bibliotek har 125 Sommerles-brukere, og Meieriet bibliotek over 360.

Motiverende og gøy

Sommerles er bygd opp som et spill hvor målet er å samle poeng. Spillet skal virke morsomt og motiverende for barneskoleelevene. Det er ulike måter å skaffe poeng, enten det er ved å løse oppgaver, stikke innom biblioteket for å hente kodeord eller lese bøker. Barna vinner digitale troféer og kan hente ulike premier på det lokale biblioteket.

- De kan vinne småting som armbånd, gymbag og magnetisk bokmerke, forteller Kilvær-Skjeseth.

En gang i uka er det høytlesning i biblioteket. Da blir det lest ett kapittel fra ei bok skrevet av Sommerles' egen forfatter.

Bibliotekaren forteller at det er flest jenter som deltar i kampanjen. Ved Meieriet bibliotek er rundt 60 % jenter, og i Vågan er prosentandelen på 57. Kilvær-Skjeseth sier hun ikke vet hvorfor det er flest jenter som deltar.

- Jeg tror vel at jenter generelt leser litt mer.

Positivt

Merete Prestegaard Bain er leder for småtrinnet ved Svolvær barneskole. Hun forteller at hun er svært positiv til kampanjen.

- Jeg synes det er en fantastisk kampanje. Det er veldig bra at lesingen holdes ved like, sier Prestegaard Bain. Hun mener det er viktig at leseferdighetene ikke bare utvikles og opprettholdes på skolen, men også når det er skolefri. At barn kan velge selv hvilke bøker de ønsker å lese, tror hun kan være med på å få flere barn til å lese.

- Lesing er veldig viktig. Det er noe elevene har behov for i alle fag. Og egentlig til nesten alt i livet.

Kommentarer til denne saken