Om de som knekker trær i Storgata, tagger vegger og ødelegger, er faste lesere av Lofotpostens lederartikler, vet vi lite om.

Men sett at de gjør det, så har vi en klar oppfordring å komme med:

- Ligg unna julebelysningen som snart skal henges opp i Leknes og Svolvær, og ellers rundt i øyriket vårt.

Det samme gjelder for den gedigne julekula som nå er plassert foran Meieriet Kultursenter i Leknes. Det er fullt mulig å ødelegge denne i løpet av et par minutter. Litt klatring, eller et røsk i en ledning, så er det gjort.

Saken om ei mørklagt julekule har vi ikke lyst til å ha i avisa vår, og nå håper vi at alle skjønner at Leknes sentrum blir akkurat så trivelig som vi gjør det til. Og i år kan det bli veldig fint. Det skal henges opp belysning til en samlet verdi av 600.000 kroner. Mye penger, men også veldig mye lys.

Vi kan ikke annet enn håpe på at det går bra, og at byen kan ha julelys helt til julaften, og litt til. Samme ønske har for all annen pynt til felles glede i Lofoten

Det som kanskje kunne vært lurt, er om vi voksne brukte to minutter på å snakke med barn og ungdommer om hvor ugreit hærverk egentlig er. Kanskje minne om at julekula koster 300.000 kroner, og at regninga på reparasjon av denne vil passe litt dårlig nå, sånn rett før julehandelen.

Det trenger ikke dreie seg om trollskap. Ubetenksomhet er kanskje mer en årsak til en mange ødeleggelser.

Eksempelvis hadde ikke skulpturen "Eye of the North" til 22 millioner stått lenge i Langåsparken i Svolvær før noen hadde brukt den som sklie. Neppe for å ødelegge, men det burde vært unngått.

Å la andres ting være i fred er generelt noe man bør bestrebe, for samfunnet kan aldri gardere seg mot ødeleggelser. Da ville vi få det veldig sterilt, med få eller ingen myke elementer. Samfunnet er faktisk avhengig av alt folk oppfører seg, for at det skal fungere.

Derfor håper vi at den store julekula utenfor Meieriet blir brukt til det den er tenkt til. Et stemningsskapende element i jula, og et artig sted å ta bilder sammen med venner og familie.