Line (33) samlet inn hele 121 par barnesko til solidaritetsaksjon for flyktninger

1. april arrangeres en stor markering i Oslo med krav om at barna i flyktningleiren i Moria evakueres. Line Brun er en av flere lofotinger som nå engasjerer seg i aksjonen.

DEL

I forbindelse med markeringen er det blitt samlet inn 7500 par barnesko fra hele landet. Skoene skal brukes i støttemarkeringen for å sette fokus på flyktningebarnas leveforhold i den overfylte flyktningeleiren på Moria på Lesvos i Hellas.

På grunn av koronautbruddet vil aksjonen foregå direkte via nett, med appeller fra ulike organisasjoner og aktivister, samt musikalske innslag. Barneskoene som er samlet inn vil først bli plassert på en øde strand som et symbol på krisen, før de deretter vil bli sendt til Moria.

Lokal velvilje

- Jeg pakket seks fulle søppelsekker, forteller Line Brun fra Fygle som har samlet inn hele 121 par sko i anledning aksjonen.

- Helt tilfeldig så jeg en link som en venninne av meg hadde delt om aksjonen - rett før jeg skulle legge meg en kveld. Jeg ble derfor liggende våken om natten og tenke på hva jeg kunne gjøre for å bidra og bestemte meg for å samle inn sko. Dette fikk jeg klarsignal til fra aksjonsledelsen, og postet derfor innlegg i flere grupper på Facebook der jeg spurte folk om de ville bidra.

Og responsen lot ikke vente på seg.

- Jeg fikk stor respons med én gang. Det var også mange i Svolvær-området som ville hjelpe, og da meldte en dame fra Kabelvåg seg frivillig til å kjøre alle skoene herfra utover til meg, forteller 33-åringen, som også møtte stor velvilje fra lokalbefolkningen da aksjonen støtte på transport-utfordringer.

- Aksjonen hadde en avtale med Hurtigruten om at de skulle frakte skoene gratis sørover. Da vi skulle sende skoene herfra, var Hurtigruteanløpene i Lofoten innstilte på grunn av korona-utbruddet. Jeg lurte veldig på hvordan vi skulle klare å løse dette problemet, og så for meg mange tusen kroner i frakt med andre typer transport. Men da de som jobber ved Stamsund Skipsekspedisjon hørte at skoene skulle sendes til aksjonen, fikk jeg beskjed om å bare komme med alle sekkene - de skulle sørge for at skoene kom seg sørover på en fraktebåt, helt gratis.

Gjør inntrykk

Bak aksjonen og står Negar Bajoghli, Lars Korsnes, Marthe Valle og Katrin Glatz Brubakk.

Aksjonistene forteller om om katastrofale forhold i Moria-leiren - en flyktningeleir som er bygd for 3000 mennesker, men som nå rommer 22 000. Sanitærforholdene i leiren beskrives som fryktelige og enormt underdimensjonerte. Det rapporteres også om økende voldsbruk, overgrep, selvskading, selvmordsforsøk og dødsfall forårsaket av vold, branner og diaré.

I forbindelse med korona-pandemien jobbes det nå med å få evakuert leirens mest sårbare til steder med bedre helseberedskap.

- Det er klart det gjør inntrykk å høre om ståa i leiren. Og det er tanken på ungene som gjør at jeg engasjerer meg, sier Line Brun, som selv har fem barn.

- Korona-krisen gjør jo situasjonen enda verre. Her i Norge klarer vi fint å holde avstand og følge alle råd for å forebygge smitte. De 20 000 som er trykket sammen i leiren i Moria har ikke mulighet til dette, påpeker hun.

Ber om politisk støtte

Som en respons på det aksjonen mener er manglende handlingsvilje fra Norges regjering, har aksjonen henvendt seg til kommunestyrene rundt om i landet og bedt om lokale vedtak som støtter oppropet om evakuering.

Landets største byer og en rekke mindre kommuner har fattet vedtak der de ber regjeringen om å svare positivt på henvendelsen fra Hellas om å ta imot mindreårige flyktninger fra leirene.

- Jeg håper nå at Vestvågøy kommune stiller seg bak oppropet slik som Vågan kommune har gjort, sier Brun, som ikke er overrasket over at engasjementet har nådd også Lofoten.

- Den gode responsen jeg fikk på innsamling av sko var faktisk helt forventet. Jeg vet at mange her gjerne vil gjøre noe for å hjelpe. Hadde det ikke vært for at jeg måtte stoppe innsamlingen ettersom aksjonen hadde fått inn nok sko, så hadde jeg nok kunne samle inn mange, mange flere skopar.

Brun ønsker nå å takke alle som har støttet aksjonen så langt.

- En særlig takk til Stamsund Skipsekspedisjon. De viste en utrolig velvilje i en vanskelig situasjon!


Artikkeltags