For 15. gang har det vært arrangert teaterfestival i Stamsund. Det sier litt om drivkrafta og pågangsmotet til de lokale arrangørene. Å skape en arena for internasjonal scenekunst i utkanten av Europa er ikke bare enkelt. Og enda vanskeligere er det å skape en festival som ikke bare overlever, men som utvikler seg år etter år. Det har Stamsund Internasjonale Teaterfestival klart.

Les også: Festivalåpning i Stamsund

Ordfører Jonny Finstad brukte uttrykk som unikt om det de har fått til i Stamsund, han har sine ord i behold. Og festivalsjef Torbjørn Gabrielsen hadde en karakteristikk som sier mye: «Finkultur og maskinpark, det er oss i Stamsund.»

Kanskje det er nettopp denne balansen mellom det kunstneriske, frie, og det solide og jordnære som gjør at teaterfestivalen fortsatt blomstrer.

Vi har sagt det før: Sommeren er festivaltid i Lofoten. Ikke før har teaterfestivalen stengt dørene, før den internasjonale litteraturfestivalen Reine Ord ønsker velkommen til nye kulturelle opplevelser av høy kvalitet. Ifølge festivalleder Wiggo Andersen er nettopp kvalitet et bærende element i tankegangen bak denne festivalen. År etter år fylles programmet med innslag av landets og Nordens dyktigste forfattere. Igjen er det nesten selvmotsigende at et lite tettsted mellom hav og fjell klarer å skape en litteraturfestival som forfatterne står i kø for å komme til. Eller kanskje er det nettopp dette konseptet med et lite vakkert sted, og en festival som satser på kvalitet og ikke på å vokse seg stor, som nettopp er gravitasjonskraften som skal til for å suge til seg toneangivende forfattere.

Når to musikalske verdensstjerner som Andras Schiff på piano og Isabelle Faust med sin magiske fiolin har satt kursen mot Lofoten i sommer bekrefter det at regionen har en god klang blant ettertraktete utøvere. Men de kommer ikke hit først og fremst for å se på naturen, og la seg blende av midnattssola. Uten at Lofoten Internasjonale Kammermusikkfest hadde andre kvaliteter å by på, hadde det nok vært glissent både på podiet og i benkeradene. Det er nettopp kombinasjonen av vakre og inspirerende omgivelser, godt tilrettelagte forestillinger, samhold og høy kunstnerisk standard som gjør Lofoten unik i festivalsammenheng.

Vi har nevnt tre av de festivalene som er nærmest i tid. Lenger ut på sommeren og høsten kommer andre spennende opplevelser som tiltrekker topputøvere. Lofoten Countryfestival frister med store navn som trekkplastre, og Lofoten Internasjonale Kunstfestival har med kunstnere som skaper forventninger. Det blir litt av en festivalsommere i år også!