– Jeg var syv år da jeg og pappa dro til Svolvær for å kjøpe koteletter rundt juletider. Vi hadde dårlig råd på denne tiden. Damen i kassa pakket inn kotelettene og sa hvor mye de kostet. ”Hva faen, så dyrt?” brøt pappa ut, ”da skal vi ha kanel i stedet.” Jeg husker at jeg ble ganske flau. På vei ut av butikken ga pappa alle pengene våre til en som samlet inn penger til Frelsesarmeen. Hjemme ble det dårlig stemning på grunn av de fraværende kotelettene, men det var slik pappa var, han var veldig grei med de som hadde det dårlig, sier Benedicte Sandvik Liland, datter av Kjell Sandvik.

Turbulent barndom

Den norske forfatteren, komponisten og journalisten Kjell Sandvik ble født i 1929 i Trondheim. Hans mor ville ikke vite av ham, og Sandvik vokste derfor opp i Honningsvåg hos fosterfamilien Sandvik. Den turbulente barndommen fortsatte da han fikk tuberkulose i en alder av åtte år. Han ble lagt inn på Kysthospitalet, og utskrevet først fem år senere, midt i krigstiden. Tuberkulosen preget ham hele livet, i form av handicap, men Sandvik var også bitter etter oppholdet på hjemmet. Den eneste lekekameraten guttungen hadde her var ei lita mus. Med gips opp under armene som ikke vokste i takt med han, har Sandvik beskrevet det som en ulykkelig tid i hans liv til familien.

 

Journalistkurs i Århus

På grunn av sykdommen ble ett års skolegang summen av hans ervervede kunnskaper på norsk jord. Datteren beskriver Sandvik som en lettlært og oppegående mann med et godt hode til tross for dette. Da krigen nærmet seg slutten reiste han til Sverige hvor han skaffet seg musikkutdannelse. Senere reiste han også til Århus i Danmark hvor han tok et tremåneders kurs i journalistikk.

Journalistkarriere

Sandvik begynte sin karriere som blikkenslager. Senere komponerte han en rekke orkesterverker og visemelodier. De manglende årene med boklig lærdom forhindret heller ikke Sandvik i å trå til som journalist. I sin journalisttid jobbet han i Finnmark Dagblad, Nordlands Framtid og til slutt i Lofotposten. På 70-tallet brøt han journalistkarrieren, og ble forfatter på heltid. Det var også på denne tiden han begynte å skrive viser.

Allsidig repertoar

Med diktsamlingen «Expo» debuterte Sandvik som forfatter i 1968. Han var første formann i Nordnorsk Forfatterlag fra 1972-77, og satt i styret for Den norske forfatterforening fra 1977-1982, det siste året som formann. Forfatteren har gitt ut nærmere 30 bøker i flere sjangre. I hans repertoar finner man visebøker, diktsamlinger og barnebøker. Sammen med Thor Erdahl mottok han Kirke- og undervisningsdepartementets billedbokpris i 1980 for boka «Storm over Utvær.» Diktsamlingen «Isbilders lys» sees som å være et høydepunkt i hans lyriske diktning, og noe av det fineste i norsk etterkrigspoesi. Forfatterens bøker er oversatt til flere språk, blant annet russisk, kinesisk og amerikansk.

 

Giftemål

Sandvik giftet seg med Nelly Sandvik tidlig på 50-tallet. Sammen fikk de to barn, Benedicte Sandvik Liland og Kjell Uno Sandvik. Begge beskriver ham som en veldig snill far. Han var glad i unger og brukte å ta de med seg på reportasjeturer da han jobbet som journalist.

– Pappa var utrolig kreativ. Hvis vi trengte ny nattdrakt, dro han fram målband og stoff og sydde pysjamasene selv, sier Benedicte.

I følge barna var Sandvik en travel mann som var oppbundet av jobben. Samtidig som han drev distriktskontoret for Nordlands Framtid, skrev han bøker.

– Jeg hadde god kontakt med min far helt til han døde. Selv om det var avstand mellom oss ringte vi nesten daglig, sier Kjell Uno.

Flyttet til Asker

Før Benedicte og Kjell Uno ble født mistet Sandvik og Nelly et barn som ble kvalt under fødsel. Nelly slet lenge med fødselsdepresjoner grunnet dette. Etter et turbulent ekteskap skilte paret seg på tidlig 80-tallet. Sandvik flyttet til Asker hvor han giftet seg med billedkunstneren Borghild Bredeli, og senere døde i 1992 grunnet hjerteproblemer.

– Han var en morsom, sjarmerende, skarp og begavet mann. Til tross for at han var handicappet i beinet og i ryggen gjennom hele livet, var han veldig kreativ og hendig, sier Borghild om sin avdøde ektemann.

Temakveld: Kjell Sandvik

Tirsdag 6. oktober framfører Kolbjørn Bugge et portrett i dikt og toner av Kjell Sandvik på Sans og Samling i Leknes. Sammen med Bjørg Arntzen som skal lese dikt og Andrey Pirozhkov på piano, framfører han dikt og viser fra Sandviks repertoar.

– Til tross for en tung start på livet, har han fått produsert mye og gjort mye med de ressursene han hadde tilgjengelig, sier Bugge.

Gjennom sine dikt og viser forteller Sandvik sin livshistorie. De handler om lengsel og savn. Bugge hadde selv kontakt med forfatteren, og han beskriver Sandvik som en aktiv kar, både i musikkmiljøet og i politikken.

– Grunnen til at jeg vil gjøre dette er fordi jeg liker visene hans. I tillegg har han en sterk historie. Som leder i Vestvågøy historielag, synes jeg det er viktig å trekke fram personer man kjenner til, men som kanskje er litt glemt. I programmet rører vi ved det tøffe til det milde i hans liv, forklarer Bugge.