Oppdrettsnæringen og aktørene bak lakseeksporten fra Evenes tar nye grep. Det er nå tegnet en intensjonsavtale med Evenes Tomteselskap AS der målet er å bygge en ny flyfraktterminal i Origo Næringspark, rett på utsiden av flyplassen.

Første i sitt slag

– Dette vil i så fall bli den første terminal av dette slag som bygges utenfor Oslo. Vårt mål er at sjømat fra Nord-Norge skal komme raskere til markedet i Asia og USA. I tillegg ønsker vi å redusere antall vogntog på veiene mot Oslo og Helsinki, skriver styreleder i Perishable Center North AS, Roger Mosand i en pressemelding fredag morgen.

– Det siste års erfaring med flyfrakt fra Evenes har gitt oss tilstrekkelig erfaring fra markedet. Kundene verdsetter løsningen og produktene er av bedre kvalitet ved ankomst. USA er verdens største laksemarkedet, og Asia er det raskest voksende markedet så dette er en strategisk investering for framtiden. Evenes er svært sentralt plassert i en av Norges største oppdrettsregioner, og vil være et naturlig knutepunkt for en rekke større og mindre oppdrettsselskap. I tillegg er regionen stor på fiskeri og det ligger et betydelig potensial for frakt av andre arter i tillegg til laks og ørret, melder styrelederen videre.

Her skrives det historie: Første direktefly til New York fra Evenes

Ellingsen er medeier

Byggingen av sjømatterminalen vil ifølge pressemeldingen komme i gang så snart byggeplanene og øvrige tekniske løsninger er godkjent.

– Vi har over tid jobbet med dette prosjektet, sier Roger Mosand, styreleder i PCN AS. Vi har et langsiktig perspektiv på en slik investering og vil utvikle tilbudet gradvis framover i takt med etterspørsel fra marked og produsenter.

Selskapet PCN AS eies av følgende selskaper.

Ellingsen Seafood AS, Skrova

Astafjord Export AS, Gratangen

Nordlaks Oppdrett, Stokmarknes

Salfra AS, Sjøvegan.

Disse fire har hver 23 prosent av aksjene.

I tillegg eier Sjømattorget AS, Narvik 8 prosent av aksjene.

Satte ny verdensrekord på Evenes