Gå til sidens hovedinnhold

Lofot-selskap har utviklet nye metoder for å samle inn søppel fra havet

Artikkelen er over 1 år gammel

LoVeMar AS på Fiskebøl har funnet på smarte løsninger slik at ryddingen av marin plastforsøpling i havet, elver og på strender kan gjøres mer profesjonelt og effektivt.

Selskapet ble etablert i februar 2018, er lokalisert på Fiskebøl og leier produksjonslokaler hos Fiskebøl Eiendom AS.

Bak nyetableringen står Terje Olav Hansen og Michal Reinholdtsen. Disse har mange års erfaring med produktutvikling innen oljevern. Hansen var eksempelvis med på å starte opp NorLense.

Gjennom et samarbeid med Handelens Miljøfond og Innovasjon Norge har Hansen og Reinholdtsen nå brukt sin erfaring på å utvikle produkter som skal få bukt med miljøproblemene i havet. Mye av teknologien er hentet fra oppdrett og fiskeri.

- Floating Conveyors (FC) er et unikt produkt som er utviklet for å effektivisere innsamling av marint plastsøppel i veiløse områder. FC er et flytende transportband som er utviklet, produsert og testet i nært samarbeid med Melbu Systems. FC kan både benyttes til transport av marint søppel og utstyr, og gangvei for strandryttere som samler plastsøppel, forteller günderne via en pressemelding.

- Vi er glade for at Reno Vest på Sortland er pilotkunden til dette utviklingsprosjektet. FC skal benyttes til henting av marint plastsøppel i de veiløse områder i Vesterålen og Lødingen. Produktet er allerede testet med gode resultater i Fiskebølvika. legges det ti.

Tett samarbeid

Selskapet har videre utviklet Marine Debris Sweeper (MDS) - en innsamler som er utviklet, produsert og testet for å samle flytende plastsøppel i overflaten i elver og havet.

- Produktet er utviklet i samarbeid med flere bedrifter i Vesterålen og Lofoten. Vi samarbeider med elevene på Strønstad skole for innsamling og sammenstilling av plastsøppel som man finner i Asia. Produktet er testet med gode resultater i Fiskebølvika, og det er planlagt nye tester i Asia i 2020. SALT Lofoten er ansvarlig for dokumentasjon av testresultater, skriver Reinholdtsen og Hansen, som videre er glade for å ha fått økonomiske støtte fra Handelens Miljøfond og Innovasjon Norge til dette prosjektet.

LoVeMar er aktivt medlem i Marine Recycling Cluster, (MRC) som nå er tatt opp i det nasjonale ARENA-klyngeprogram «Norwegian Innovation Clusters».

- Det er viktig for LoVeMar med det gode samarbeid med de bedriftene som er med i MRC. MRC skal være Norges teknologiske spydspiss i kampen mot global marin forsøpling. Hittil har marin forsøpling blitt håndtert av frivillige. Nå kommer også næringslivet på banen. Det er helt avgjørende for å skape robuste løsninger for et renere hav, skriver selskapet.

Får skryt

SALT-günder Kjersti Eline Tønnessen Busch roser initiativet fra LoVeMar og er fornøyd med samarbeidet med selskapet.

- Produktene som utvikles av LoVeMar vil effektivisere arbeidet med å rydde marin forsøpling – både her hjemme og i områder der utfordringene er langt større enn i Norge. Vi har stor tro på at produktene vil bli etterspurt nasjonalt og internasjonalt, sier hun.

Klyngeleder Børge E. Bentsen i MRC er glad for å at Lofot-selskapet finner opp gode løsninger og dessuten baner vei for andre gründere gjennom sitt samarbeid med andre.

I Reno-Vest IKS ser man nå fram til å ta i bruk transportbandet for å håndtere marint avfall på strekninger der man tidligere ikke har kommet til på annen måte.

- Båndet vil bli brukt aktivt i de månedene der vi jobber for å rengjøre strender i alle eierkommunene. Vi kan også leie ut transportbandet til andre renovasjonsselskap eller profesjonelle aktører som jobber for samme sak, sier administrerende direktør Berit Pettersen.

Kommentarer til denne saken