Gå til sidens hovedinnhold

Lofotinger er superhelter i sortering!

Artikkelen er over 4 år gammel

Etter å ha sjekka 520 kilo plastavfall fant inspektørene konkluderer Grønt punkt med at lofotinger vet hva som skal i plastsekkene, men Batman skulle ha vært i restavfallet.

Grønt punkt er en non-profit medlemsorganisasjon for  bedrifter som sender varer ut på markedet og ønsker å ta ansvar for emballasjen når den har blitt til avfall. Nylig gikk de sammen med Monika Kleffelgård Hartvigsen i LAS (Lofoten avfallsselskap) igjennom 520 kilo plastavfall for å sjekke feilprosenten.

- Det var en omfattende jobb. Plast veier ikke så mye, så det var et stort volum vi gikk igjennom, forteller Hartvigsen som er svært fornøyd med resultatet:

- Av de 520 kiloene var det kun 17,5 kg feilsortering! Det tilsvarer 3,4% forurensning og er et svært godt resultat. Og spesielt når 7 av de kiloene kom fra kun én sekk med feilsortering, forteller Kleffelgård.

Les også: Da gjeterhunden ble redd for sauer, måtte hun finne en ny hobby: Nå samler hun plast

I husholdningsplastsekkene er det kun emballasje som hører hjemme.

Ikke Batmandukker, isopor eller nesten tomme majonesposer.

- Mange tenker kanskje at “plast er plast”, men for oss i bransjen er det ikke slik. For oss er det viktig at det er samme type plast som kommer inn, slik at vi kan selge den videre til gjenvinning. Per i dag kan vi ikke gjenvinne hardplast som finnes i for eksempel hagemøbler og tannbørster, men kanskje kommer vi dit i framtida, forklarer Hartvigsen.

Hvis du lurer på hvordan du skal sortere, kan du søke opp objektene på sortere.no.

- Det er en god nettside som det er jobbet med i mange år. Om du ikke finner det du leter etter der, send dem gjerne en epost, så får du svar og svaret blir lagt inn i databasen, sier Hartvigsen.

Les mer om hva inspektørene fant i plastsekkene på LAS`hjemmeside.

Les også: Lofotinformasjon på arabisk

Kommentarer til denne saken