Denne videoen har 1,8 millioner visninger og 68.000 delinger på 18 timer

Onsdag kveld la Svinøya Rorbuer - BaseCamp Lofoten ut en video på Facebook som viser en ørn som blir matet på svært nært hold. Videoen går nå viralt.

DEL

Klokken 19.15 onsdag la Ola Skjeseth ut videoen han fanget på tur til Trollfjorden fra Svolvær. Kort tid etterpå spredde filmsnutten seg i rekordfart, og knappe 18 timer senere hadde den 1,8 million visninger, 68.000 delinger og en rekkevidde på 4,2 millioner facebook-brukere.

– Jeg har aldri opplevd noe slikt før. Det var en helt syk opplevelse i går kveld da det begynte å ta av. Hvis det fortsetter i samme tempoet tror jeg at vi kan nå 10 millioner visninger, forteller Ola Skjeseth, som sto bak kameraet da broren Gunnar kastet fisken opp til havørna.

Brødrene har tatt flere slik videoer tidligere, men Ola mener de var ekstra heldige med lyset og omgivelsene denne gangen.

– Alt var perfekt. Rammen rundt er hundre prosent. Også var det god timing mellom broderen (Gunnar, red.anm.) og ørna. De kjenner hverandre godt, fleiper Ola.

Hva tror du er årsaken til at den har spredd seg så raskt?

– Jeg har en god kollega og venn på Senja som har over 5 millioner følgere på sidene han administrerer. Det var han som delte den først. Han deler vanligvis ikke fra andre sine sider, men gjorde et unntak med denne videoen. Han har sjeldent opplevd så stort trykk på en video, forklarer Ola.

Hvordan reagerer de dere tar med ut på tur på slike øyeblikk?

– De blir helt i ekstase. Det er klart at dette er utrolig artig og god markedsføring for Lofoten, Svinøya Rorbuer og Lofoten Explorer. Det er første gange jeg har opplevd at noe går viralt. Vi må bare se hvor det kommer til å stoppe.

De aller fleste som har kommentert på videoen bemerker at det er helt fantastiske bilder, men noen stiller også spørsmålstegn ved om det er lurt at mennesker mater rovfugl på denne måten. Skjeseth mener ørnene klarer seg utmerket på egen hånd selv om de ikke mater dem.

– De er ikke oppvokst i fangenskap og kan fange sin egen mat. Det er det samme som når spekkhuggerne legger seg ved sildesnurpere og spiser fra fangsten. Det er lettvint, men de klarer å fange maten selv om de må. Det er ingen ørner som sulter, selv om de får seg en sild nå og da. Jeg tror ikke det er noen fare, sier Skjeseth, som understreker at de har forholdsregler de følger når de møter dyreliv på turene sine.

– Det har vi selvfølgelig. Både med hval og nise. Vi tar alltid så mye hensyn som vi kan.

Artikkeltags