Elever først ute med armbåndet «Lofoten Watch»

Frivillig omsorg: Fra venstre Hanna Brubæk, Stavanger, Ragni Toft Henriksen, Trondheim, Markus Løkken, Stavanger, Odd Arne Sandberg, Aurora Linchausen, Tønsberg, Martin Brekke Hjellestad, Bergen og Remi Dalland, Bergen. Begge bilder: John-Arne Storhaug.

Frivillig omsorg: Fra venstre Hanna Brubæk, Stavanger, Ragni Toft Henriksen, Trondheim, Markus Løkken, Stavanger, Odd Arne Sandberg, Aurora Linchausen, Tønsberg, Martin Brekke Hjellestad, Bergen og Remi Dalland, Bergen. Begge bilder: John-Arne Storhaug.

Artikkelen er over 3 år gammel

– Dette er en altfor god idè til at den skal bli forbigått i stillhet. Skolen støtter ett hundre prosent utspillet fra Trygve Steen.

DEL

Rektor Brynjar Tollefsen og lærer Odd Arne Sandberg ved Lofoten folkehøgskole ble glade da den tidligere turistsjefen og Destination Lofoten lanserte idèen om at et spleiselag skulle skaffe midler for å finansiere tilrettelegging av naturstier, toaletter og søppelhåndtering.

– I disse dager starter cirka ett hundre elever ved skolen vår. Samtlige blir utstyrt med et armbånd, «Lofoten Watch», som betyr at de er med på frivillig omsorg av Lofoten, sier Odd Arne Sandberg til Lofotposten.

Siden kommunen ikke har penger, la skolen selv inn 5.000 kroner for å bli partner i stiftelsen.

Les om initiativet om armbåndene her: Trygve Steen vil selge armbånd til turistene. Pengene skal gå til turisttiltak i Lofoten.

Starter med elevene

– Selv om vi i vår fagkrets har nettopp friluftsliv med ditto natur i vår undervisningsplan, er initiativet fra Steen og reiselivsselskapet kjærkomment, sier han.

– Dere skal altså bevisstgjøre elevene?

Bevis: Odd Arne Sandberg viser frem beviset.

Bevis: Odd Arne Sandberg viser frem beviset.

– Så klart. De kommer fra alle kanter av landet. Noen har kanskje ikke hatt nærkontakt med naturen tidligere. Når de kommer til Kabelvåg og Lofoten, får de oppleve naturen og kulturen vår. Mange er dedikerte friluftsmennesker som er høyt og lavt gjennom hele året, sier Odd Arne Sandberg og fortsetter:

– På den måten får de kjenne på alle sider av øyriket vårt, og reiser herfra til sommeren som de beste ambassadørene vi kan få, sier Sandberg og Tollefsen.

Martin Brekke Hjellestad fra Bergen, èn av de nye elevene, ble svært overrasket da han ble utstyrt med armbandet.

– Det er et flott initiativ fra skolen. For oss blir det et helt nytt tema, og vi er naturligvis interesserte i å holde stiene rene, sier han.

Salg av armbånd

I dag driver Trygve Steen konsulentfirmaet Arktisk Kompetanse fra Svolvær, og har hatt ansvaret for masterplanen for reiselivet i Lofoten. Det er i regi av masterplanarbeidet at han nå foreslår at et spleiselag skal på banen for å hindre at naturen i Lofoten blir forsøplet.

Som Lofoten folkehøgskole, foreslår han at hver aktør skal inn med 5.000 kroner i startkapital til stiftelsen. Forretningsidèen er enkel; stiftelsen skal selge armbånd til turister og andre som vil bidra økonomisk for å finansiere de fellesgodene Lofoten har.

– Jeg tenker på armband a la de som selges som adgangstegn på festivaler, sier Trygve Steen og legger til at armbåndet skal selges hos partnerne i stiftelsen.

– En pris på 100 kroner for enkelte og det doble for familier er passende, sier han.

Odd Arne Sandberg er full av lovord:

– Som daglige brukere av naturen ser vi at en frivillig omsorg er på sin plass. Turiststrømmen øker fra år til år, og dermed også forsøplingen. Noe må gjøres, sier han.

Les også: - Reiselivsbransjen må våkne opp og gjøre noe ganske raskt for å ivareta interessen for naturen i Lofoten

Les også: – Vedlikehold av naturen må styrkes NÅ!

Artikkeltags