Lofoten Gårdsysteri som holder til på Saupstad i Vestvågøy, ble mandag tildelt Bedriftsutviklingsprisen for Landbruk i Nordland fra Innovasjon Norge.

Det ble klart under Nordland fylkestings møte som startet mandag formiddag.

Ordfører Remi Solberg er stolt over å ha en slik bedrift i kommunen:

– Bærekraft, økologisk landbruk, god dyrevelferd og fantastiske produkter er stikkord som beskriver bedriften. Vi er umåtelig stolte over å være vertskommune for dere. Gratulerer Marielle de Roos og Hugo Vink, skriver han på sin facebookside.

Det var avdelingsleder i Innovasjon Norge, Bjørg Helene Jenssen som delte ut prisen. Det kåres en vinner i hvert fylke som vinner 50.000 kroner. Fylkesvinnerne konkurrerer deretter om en nasjonal pris på 250.000 kroner.

Får ros

– En svært innovativ bedrift som har bidratt med viktig kunnskap og inspirasjon til andre som satser på økologisk landbruk og opplevelser mot reiselivet, skriver juryen i sin begrunnelse.

Og videre:

– Bedriften har gjort en spesiell innsats for å fremme både produksjon, videreforedling, varehandel, servering og restaurantdrift og framheving av økologisk mat på en svært god måte. Bedriften har selv utviklet ostetyper og kjøttprodukter. Blant annet ved bruk av tang i oster utviklet i samarbeid med lokal leverandør.

Lofoten Gårdsysteri ble etablert i 2001 og har mottatt en rekke priser for produktene sine.

Fra Burkina Faso til Lofoten

Hugo Vink var til stede i Bodø for å motta prisen.

– Vi er fra Nederland og har studert tropisk landbruk, så vi hadde ikke trodd vi nå skulle stå her. Etter studiene dro vi til Filippinene og Burkina Faso før vi tilfeldigvis kom på ferie til Lofoten og skulle jobbe litt på en gård her, innledet han i sin takketale.

– Vi ble værende og vi ville være en del av det fine landbruket her, sa Vink og fortalte fylkestinget om den omfattende driften som ekteparet har etablert – blant annet gårdskafe, ystekurs og en skolehage hvor elever har dyrket fram 42 ulike spiselige vekster.

Hugo rettet en stor takk til sine sønner som står på for prosjektet, nabolaget, kommunen og Innovasjon Norge.