Annelin Røed på Leknes måtte sette seg ned og felle noen tårer, da Stelk lørdag ble kåret til årets stand på Lofoten Gave- og Håndverksmesse i Lofothallen.

- Jeg ble litt satt ut. Jeg ble så rørt at jeg måtte sette meg ned før jeg gikk på scenen, forteller Røed.

Hun er med på gave- og håndverksmessen for aller første gang, og høstet mange gode ord.

Ikke minst fra juryen.

Les også mer om messa og se bildeserie her (Lp+): Ellinor stilte ut for første gang på gavemessa: –Takk for at du ikke sluttet å mase og fikk meg med

- Modige valg

- De sa det er fine farger, at standen er innbydende. At det er tydelig at jeg har lagt sjelen min i dette. Og at de følte seg så godt tatt imot. Jeg fikk også skryt for å ta modige valg i en tradisjonell bransje, forteller hun og smiler.

Det varmer, da ikke minst uttrykket og kvalitet i blomsterutvalget er noe hun sier er en hjertesak.

Røed tok over Lillemor blomster på Leknes 1. juni 2016. 1. desember samme år bygde hun om butikken og relanserte den som Stelk. Derfor var hun i år med for første gang.

- Jeg hadde lyst i fjor, men det var rett før nyåpningen. Slik at jeg sa til Oddny (Olsen, messegeneral red. anm.) at til neste år er jeg med, forteller Røed.

25 år

Messen ble i sin tid startet opp av Oddny Olsen. Sønnene har etter hvert tatt over arrangementet, som neste år jubilerer.

- Vi har 25-årsjubileum til neste år, og det har vi mange ideer om. Selv om det viktigste også neste år er utstillerne. Vi kan sette opp så mange vegger og juletrær vi vil, uten utstillerne blir det ikke noe, sier Odd Roar Olsen.

Årets utstiller- og publikumsantall er omtrent som tidligere år. Det vil si at antall publikummere lørdag ligger rundt 2.000.

Ekstra stor plass

Flere av utstillerne forteller om godt salg.

- Vi har solgt mye. Dette er den største messen vi er på, forteller Jorid Hansen i Jorids lefsebakeri.

Hun fikk i år ekstra plass, da det lørdag er kø foran standen deres.

- Det går i ett fra klokken 10, og da er det noen meter med kø, forteller hun.

Da jobber to personer med å hente lefser fra bilen, og to personer står og betjener kundene. Ytterligere personer trår til der det hele tiden trengs et par ekstra hender.

Søndag formiddag er hun utsolgt for noen sorter.

- Jeg selger mer og mer laktose- og glutenfrie lefser. Jeg har fem sorter, men er utsolgt, forteller Hansen.

De mest populære sortene er likevel ordinære lefser.

- Tynnlefse, rømmelefse og Balsfjord-lefse er mest populær, forteller Hansen, som driver bakeriet fra sin base utenfor Stokmarknes.

Lofoten Gave- og Håndverksmesse er ikke den største messen hun drar på når det gjelder antall besøkende. Men hun selger mest i Lofoten.

Fakta

Kriterier for beste stand under messa:

"Juryen skal legge stor vekt på positiv og kreativ utnyttelse av standarealet, standbetjeningens serviceinnstilling og oppførsel. Dekoreringen av standen skal vektlegges med hensyn til nytenking, detaljer, fargevalg og helhetsinntrykk. Har standen en stopp-effekt?"