Gå til sidens hovedinnhold

Anerkjent reisekanal besøkte Lofoten: – De kan velge i museum fra hele verden, men så kommer de hit. Det burde ikke gå an

Artikkelen er over 3 år gammel

Lofoten Krigsminnemuseum har hatt besøk av et TV-team fra reiselivskananalen «Travel Channel».

– Kanalen har millioner av seere over hele verden. Det er helt spesielt at de tar turen ens ærend for å filme på Lofoten Krigsminnemuseum. De kan velge i museum fra hele verden, men så kommer de til hit. Det burde ikke gå an, mener bestyrer ved museet, William Hakvaag.

TV-teamet på tre kom reisende fra New York, de representerte TV-kanalen «Travel Channel» som sendes fra London, England.

– Spiserommet og biblioteket på museet ble i løpet av en halv time omgjort til et fotolaboratorium. Og så var man i gang ganske så intenst i over 9 timer. Bare avbrutt av en liten matpause, forteller bestyreren.

Sjeldent bilde

Slagskipet «Schlachtschiff Tirpitz» var det som fanget mest interesse hos TV-teamet fra New York. Bestyrer Hakvaag har funnet et ukjent bilde av slagskipet når det ligger i Bogen i 1942, i et album fra Narvik.

– Bildet er av utrolig kvalitet og tatt av en nordmann som var i Bogen med frakteskøyte. Han plasserte sønnen sin Jack Holmlund, som var 8 år, fremme i skøyta for å ha et påskudd for å ta bildet. Men det var selvfølgelig det enorme slagskipet som lå bak Jack som var motivet. Hadde tyskerne oppdaget at han tok dette bildet så hadde han nok ligget tynt an, forteller Hakvaag.

Han sier at en av grunnene til at «Travel Channel» kom på besøk var nettopp det at dette skipet lå her i månedsvis i 1942.

– Bildet har ikke vært offentliggjort før, og blir nå tillatt brukt i denne sammenheng, sier Hakvaag.

Den avbildete gutten, Jack Holmlund, har tidligere vært på besøk på museet.

Artig med besøk

Hakvaag forteller at det i programmet også blir vist en rekke bilder av kolossen som i 1942 truet hele området med nærværet.

– Også de sjeldne julekulene med bilde av Himler og Göring blir et av høydepunktene i programmet. I tillegg blir også akvarellene av dvergene i filmen Snøhvit som ble funnet inni et bilde, vist fram. Videre var det interesse for de norske soldatenes utrustning under krigen i 1940, forholdene under okkupasjonen og hvordan folk klarte seg, sier han.

Programmet fra Lofoten skal være ferdig til jul.

– Dette er artig reklame for hele Lofoten. Det er mange millioner mennesker som ser på «Travel Channel», sier Hakvaag som synes det var veldig artig med besøk.

Kommentarer til denne saken