Gå til sidens hovedinnhold

Lofoten på skattetoppen i Nordland

Artikkelen er over 2 år gammel

Lofoten har størst økning i Nordland i inntektene fra kommuneskatten i 2018.

Økt inntekt blant innbyggerne og stor aktivitet drypper også på kommunene.

Lofot-kommunene ligger samlet an til en økning på 7,9 prosent i år. Økningen er dobbelt så stor som landsgjennomsnittet. Tallene er hentet fra kommuneprofilen, og er stipulert ut fra inntekten ved utgangen av november. Kommuneskatten hentes fra personinntekter.

Nærmest av regionene i Nordland kommer Vesterålen med en økning på 7,3 prosent, mens Narvik har lavest vekst med 4,1 prosent. De øvrige regionene ligger an til en økning mellom 4,7 og 5,8 prosent.

Til sammenligning ligger Oslo-regionen an til en økning på 2,9 prosent.

– Som ventet

Blant kommunene i Lofoten har Vågan den største veksten med 11,5 prosent, 28 millioner kroner. Kommuneskatten gir en inntekt på 269 millioner kroner i 2018.

– Det samsvarer med inntrykket, det går godt i de store næringene i Vågan, og aktiviteten er høy, sier ordfører Eivind Holst.

Nylig skrev Lofotposten har Ellingsen Seafood delte ut ti millioner kroner i bonus til sine ansatte til jul. Det gir også penger i kommunekassen.

– Avhengig av skattesatsen til den enkelte kan det utgjøre mellom to og fire millioner kroner i inntekt ekstra, sier Holst.

Jevn økning

Nærmest kommer Moskenes med en økning på syv prosent, til 31 millioner kroner. Vestvågøy ligger an til en økning på 6,7 prosent, som gir 283 millioner kroner i kommuneskatt.

– Vestvågøy og andre kommuner har hatt en fin stigning de senere årene. Fiskeriene går godt, det samme gjør næringslivet for øvrig, sier Margaret Ellingsen ved økonomiavdelingen i Vestvågøy kommune.

En mer grundig forklaring krever nøyere gransking av tallene, understreker hun.

– Forklaringene på økningen er nok flere. Vestvågøy er også en stor landbrukskommune. Bøndene har opplevd en kraftig nedgang i kjøttprisen, og dermed lavere inntekt. Det påvirker kommuneskatten.

Nedgang

Flakstad ligger også godt over landsgjennomsnittet med en økning på 6,3 prosent, til 38 millioner kroner. Værøy og Røst får derimot en nedgang i kommuneskatten, med henholdsvis 1,8 (22 millioner i inntekt) og 6,3 prosent (16 millioner kroner).

Kommentarer til denne saken