Gå til sidens hovedinnhold

– Vi er voksne, veletablerte damer som ikke hadde spilt trommer før vi startet paradetroppen. Men vi har fått det til!

Artikkelen er over 3 år gammel

Lofoten paradetropp feirer fem år og begeistret både publikum og gjestende korps med rytmer, presisjon og spilleglede under lørdagens festarrangement.

- Vi var både rørt og andektige da vi spilte på torget i dag, smiler en lykkelig gjeng fra Lofoten paradetropp, anført av styreleder Ragnhild Nordby og musikalsk leder Monika Ravnåsen.

Paradetroppen toget taktfast inn på torget lørdag formiddag, der rundt to hundre tilskuere ventet langs torget og kafébordene.

– 17. mai 2013 var dere en slagkraftig overraskelse for oss innbyggere i Svolvær. Overraskelsen ble godt tatt imot og dere har utviklet dere til å bli et veldig viktig bidrag til kulturlivet her, sa varaordfører Frank Johansen, som berømmet Lofoten paradetropp for sin deltakelse på ulike arrangementer rundt i kommunen.

 

Urfremføring

Kulturskolerektor og perkusjonist Simen Vangen bidro med spesialskrevet fanfare i anledning femårsdagen. De to lederne i paradetroppen kan ikke få rost instruktøren sin nok:

– Vi øver med Simen hver uke, og han er fantastisk. Det er også en fantastisk jubileumsfanfare han har laget til oss. Det var skikkelig gøy å spille den med de andre korpsene på torget i dag, med Simen som dirigent.

Komponisten sjøl er strålende fornøyd: - Paradetroppen måtte jo få sin egen låt, og jeg koste meg med å lage den, forteller Vangen.

– Fremføringen gikk strålende! For en ekte trommis er det et fantastisk skue med rundt 125 trommespillere på torget, smiler han, og forteller at trommekorpsene ikke følger en fast struktur;

- Her er skarptrommer, tenortrommer og stortrommer i ulikt antall og sammensetning fra korps til korps. De fleste musikantene har ekstra rytmeinstrumenter i tillegg.

- Det var også veldig kult å høre de gjestende korpsene, sier Vangen.

– De holder et høyt nivå. Slike treff gir god læring og erfaringsutveksling, og det er sosialt og gøy med en interregional møteplass.

Vennekorps med på festen

Svolværkvinnene startet egen paradetropp i 2012, etter å ha latt seg inspirere av Tromsøtamburene i forbindelse med et korpsstevne.

– Nå er vi 24 trommiser i troppen, pluss tamburmajoren. Det er hun som går foran og styrer oss, forteller Ravnåsen.

Og til lørdagens femårsfeiring hadde troppen invitert sine gode venner fra Tromsø til fest. I tillegg var Melbu Trommedamer, Kabelvåg Paradetropp og Bodø Paradekorps hjertelig tilstede med egne fremføringer. Drilltroppen til Svolvær skoles musikkorps gikk foran og satte sitt preg på arrangementet med smilende fjes og stram koreografi.

Kabelvåg paradetropp stilte med ei fengende gladlåt i gave til femåringen.

– Det er fantastisk å være med på jubileum, og gøy å møte andre trommedamer. Dette gir energi! sier Benny Bye, som skryter

av det gode samarbeidet med troppen i Svolvær, og gjerne ser at de får til flere felles arrangementer.

- Lofoten har kommet langt

Maja Antonsen fra Melbu trommedamer forteller at de har spilt med Lofoten paradetropp før.

– Vi har vært i Lofoten på blåtur, og så møtes vi på stevner hvert år.

– Vi har hatt en fantastisk dag, med nydelig vær og hyggelige trommedamer i vennekorpsene. Det er sosialt, og vi får inspirasjon av å

møte hverandre, sier melbumusikanten, som også skryter av Simen Vangen:

- Han har tatt dem langt, sier Antonsen.

 

Fornøyde publikummere

Jeremy Blandford er blant tilskuerne på torget denne lørdagen. Den pensjonerte kantoren har vært en sentral bidragsyter i Vågans kulturliv i en årrekke, og kona Gunn spiller i paradetroppen.

– Trommekorpset betyr mye for byen, mener Blandford.

– Vi musikere er ofte litt alvorlige. Men paradetroppen liver opp med rytmer og spilleglede. Kanskje blir de enda flere nå da de planlegger tur

til Brasil, røper Blandford.

Instruktør Vangen bekrefter at han har gode kontakter i Brasil, og at paradetroppen planlegger tur neste høst.

Føler seg verdsatt

- Folk står langs veien med brede smil og tommel opp når paradetroppen kommer. Det gir opptur å oppleve at vi blir verdsatt av folk i alle aldre, smiler de glade musikantene.

– Vi er voksne, veletablerte damer som ikke hadde spilt trommer før vi startet paradetroppen. Men vi har fått det til, og spillegleden smitter over på publikum, sier Nordby og Ravnåsen, før de haster videre til neste post på programmet.

– I kveld blir det fest! jubler de.

Kommentarer til denne saken