Gå til sidens hovedinnhold

Svømte, syklet og løp seg gjennom Vestvågøy og Vågan

Artikkelen er over 4 år gammel

Presis klokken 0600 lørdag morgen hoppet de i vannet, triatletene som deltar i The Arctic Triple; Lofoten triathlon.

Deltakerne svømte først 4 kilometer i Svolvær havn, før de satte seg på syklene for en 196 kilometer lang sykkeltur rundt Vestvågøy, Gimsøy og Henningsvær, før de returnerer til Svolvær. Her er det skiftsone, medisinsk telt og målgang.

Deltakerne skiftet da til joggesko, og sprang 45 kilometer. 18 av dem i terreng. De måtte også forsere to fjell.

Les intervju med  vinner Allan Hovda her: Allan Hovda vant suverent: - Jeg regnet med at jeg skulle vinne

Favoritten vant overlegent

Etter litt over 12 timer i løypa kunne forhåndsfavoritten, Allan Hovda, løpe inn på Svolvær torg til en suveren seier i den første utgaven av Lofoten Triathlon Extrem.

- Det var helt fantastisk fint. Utrolig vakkert. Jeg følte at jeg hadde relativt god kontroll på nummer to, forteller Hovda.

Hvordan var det å innfri som storfavoritt?

- Jeg regnet egentlig med å vinne, ler vinneren.

Strålende start

Starten gikk helt strålende.

- Akkurat idet de svømte ut, stakk sola over taket på Thon. Starten gikk veldig bra. Været er mer enn vi kunne ha ventet. De har nok en nydelig sykkeltur, sa Maria T. Karlsen i The Artic Triple Lofoten triathlon tidligere i dag

Hun konstaterte også at det er en krevende løype.

- De har og vil ha det tøft på mange måter. På Extreme blir det veldig tydelig at deltakerne må være veldig sterke i hodet også.

En deltaker måtte bryte under sykkelløpet på grunn av tekniske problemer med sykkelen.

Klokka 13 kom Allan Hovda inn som førstemann for skifte på torget til løping. Deltakerne skulle da løpe 45 kilometer; fra Haugen gård over fjellet ned til Svolværvannet. Deretter videre inn i Kongsmarka og over Tjeldbergtind før man avsluttet på torget.

Følg deltakerne her: The Arctic Triple Lofoten triathlon live-feed

Lokale helter fikk applaus

13.00: Allan Hovda kom inn i ledelsen til skifte på torget i Svolvær fra sykkel til løping og tok fatt på 45 kilometer til fots. Andremann er Stian GIlje og Stian Sandtorv på foreløpig tredjeplass.

13.11: Andremann Stian GIlje kom syv timer og et snaut kvarter etter start inn til skifte i Svolvær. Applausen runger over torget lørdag formiddag.

Lokale deltakere Ronnie Maas Pedersen var ved 13.30 tiden ved Kabelvåg og på en 13.plass  og Kristian Nashoug på vei tilbake fra Henningsvær.

13.30 var Katrin Elfberg leder blant kvinnene. Hun var da ikke langt unna Henningsværkrysset og klar for å ta fatt på strekket inn mot Svolvær.

13.50: Lokalt håp Ronnie Maas Pedersen skiftet fra sykkel til løping til stor applaus på hjemmebane og tok fatt på siste etappe. Han ble forøvrig senere på dagen utropt til raskeste skifter fra svømming til sykling med imponerende 1 minutt og 20 sekunder.

14.08: Kristian Nashoug fra Svolvær løper ut på 45 kilometer til fots og får også solid med applaus på vei ut fra torget etter å ha bunkret opp med mat og drikke.

14.30: Beste dame Katrin Elfberg løp nettopp opp Vestfjordgata etter skifte til løping på torget i Svolvær.

Ved 14.30-tiden hadde fortsatt leder Allan Hovda et solid forsprang i følge live-trackeren.

14.51: Kvinne nummer to, Nina-Sofie Berg, ankommer Svolvær torg for å ta beina fatt.  Etappen innebærer blant annet å forsere Tjeldbergtinden før siste strekk inn mot Svolvær igjen.

Løpet har nå ved 15-tiden konsentrert seg i all hovedsak rundt Svolvær og Vågan etter at det har passert drøyt ni timer siden start. De aller fleste har passert skiftesonen i Svolvær og begitt seg ut på siste runde i triatlon-løpet.

- Det er fantastisk idrett vi er vitne til her, konstaterer speaker Jan Eivind Fredly.

Ved 15.30 tiden var favoritt Allan Hovda fortsatt i en klar ledelse. Han ble da rapportert å befinne seg i området ved Isvannet og på cirka 400 meters høyde. Hovda har fortsatt Stian Gilje bak seg på andreplass.

Været lørdag har så langt vært varmt og pent selv om det har skyet noe til utover dagen er det upåklagelige forhold. Rapportene fra skiftesonen og speaker Fredly tyder også på svært godt fornøyde deltakere.

I følge trackeren har tre utøvere brutt løpet. Samtlige gjenværende triatleter har nå passert skiftesonen og løpt ut på sine 45 kilometer med siste innsats i lofotnaturen.

Allan Hovda rapporteres å være på god vei innover i marka. Han ble rapportert tidligere å ha kjørt feil på Vestvågøy men hentet så inn det tapte og inntok en komfortabel ledelse etter å ha kjørt feil opp Hagskaret der han måtte snu og kjøre ned til Leknes igjen. Men ved Rolvsfjorden var han igjen i ledelsen.

- Nå er jeg ved Svolværvannet og jeg føler meg fantastisk, kunne Allan Hovda selv melde over høyttaleranlegget videreformidlet fra sambandet til støtteapparatet ute i løypa.

Litt senere kunne han løpe inn til seier i det første Lofoten Triathlon.

Les intervju med  vinner Allan Hovda her: Allan Hovda vant suverent: - Jeg regnet med at jeg skulle vinne

 

Bildeserie

Lofoten Triathlon 2016, extreme-distanse

 

Kommentarer til denne saken