Helse Nord-direktør: – Vi får problemer i Lofoten

Kan miste tilbud: Helse Nord slår fast at Nordlandssykehuset Lofoten får man problemer med dersom kravene om 60.000 til 80.000 pasienter i nedslagsfeltet kreves for å opprettholde akuttilbud.Foto: Arkiv

Kan miste tilbud: Helse Nord slår fast at Nordlandssykehuset Lofoten får man problemer med dersom kravene om 60.000 til 80.000 pasienter i nedslagsfeltet kreves for å opprettholde akuttilbud.Foto: Arkiv

Artikkelen er over 4 år gammel

Akuttilbudet ved Nordlandssykehuset Lofoten blir vanskelig å opprettholde med nye krav. Det var budskapet fra Helse Nord-direktør Lars Vorland til Fylkestinget i Nordland denne uka.

DEL

Vorland orienterte Fylkestinget under møtet i Mo i Rana tirsdag, og viste til arbeidet med nasjonal helse- og sykehusplan.

– Det er tre alternativer som ligger til grunn i grovarbeidet til nasjonal sykehusplan. Det ene er å fortsette som nå, det tror de fleste ikke er gunstig, sa administrerende direktør Lars Vorland.

Les også: Høie møtte lofotingene

– Dramatisk for oss

De to andre innebærer mer drastiske konsekvenser.

– Så er det to alternativer. Noen sier at man ikke kan skille akuttfunksjonene på kirurgi og indremedisin, de henger i hop. I så fall må det settes et snitt på nedslagsområdet på hvor mange pasienter som betjenes på 60.000 -80.000. Det er ganske dramatisk for oss i nord hvis man følger det, var Vorland klar på overfor Fylkestinget.

Et annet alternativ er å skille mellom akutt kirurgi og indremedisin.

– Da er det slik at for kirurgi trenger man et visst nivå av pasienter for å opprettholde teknikken, men på indremedisin klarer man seg med færre. Skiller man de to kan man klare seg med 20.000-30.000 på indremedisin, mens man opprettholder 60.000 til 80.000 på kirurgi, sa Vorland videre.

Han la til at det også er tatt inn et hensyn til geografi.

– Det har vi stresset tungt hele tiden, sa han og la til at man har kjørt med departementets folk gjennom hele Finnmark for å vise størrelsen.

Les også: Dropper ambulansekutt

Problem med Lofoten

Han viste også til legeforeningen har slått fast at sykehus som skal ha akuttfunksjoner må ha både indremedisin, kirurgi og anestesi.

– Da blir det vanskelig å opprettholde strukturen vi har i nord, sa Vorland og var også klar på at man vil uansett opprettholde et fullverdig tilbud i Finnmark.

Men dersom dette står seg videre i prosessen blir det en utfordring i blant annet Lofoten for helseforetaket.

– Vi får problemer i Lofoten, Vesterålen, Ofoten og Sør-Troms. Hvis dette står seg må vi se nærmere på hvordan vi gjør det der, sa Vorland.

Les også: Må beholde Lofoten Sykehus med kirurgisk akuttberedskap og styrket psykiatrisk helsevern

– Tror det blir stående

Nasjonal helseplan skal ifølge Helse-Nord-direktøren ut på høring høsten 2015 og behandles i Stortinget neste år. En iverksetting av tiltak vil uansett komme til å ta tid, poengterte han.

Vorland sa også blant annet i debatten at en kobling mellom akuttkirurgi og indremedisin er vanskelig for helseforetaket, men at man kan leve med og håndtere en deling.

Ingeborg Steinholt (Rødt) stilte spørsmål han man tror kravet om 60.000–80.000 pasienter vil stå seg og til det svarte Vorland at det tror han skjer.

– Jeg tror ikke man kommer utenom det. Skal du ha primærvakt på kirurgi så tror jeg ikke man kommer utenom 60.000 til 80.000. Så kan man diskutere å splitte kirurgi og indremedisin, vi tror vi kan det, kommenterte Lars Vorland.

– Vi må være på hugget

Elisabeth Holand i aksjonsgruppen for Nordlandssykehuset Lofoten er bekymret over budskapet fra Helse Nord til Fylkestinget.

Hun advarer mot å ikke ta på alvor avstandene også i Nordland.

– Jeg tenker at dette er veldig bekymringsfullt. Selv om vi har fire sykehus innenfor et visst område snakker vi om store avstander likevel. Med de klimatiske utfordringene vi også har er det i mitt hode utopi at vi ikke skal ha akuttberedskap, sier Holand.

– Vi snakker ikke om minutter, vi snakker om times i bil og båt, sier hun videre og oppfordrer til å være på vakt framover.

Det er det absolutt behov for mener lederen for aksjonsgruppa.

– Vi må være våkne og kan ikke sove i timen, sier Elisabeth Holand.

Les også: Flere unge sliter med angst og depresjoner. - Det blir fremstilt som at livet er kjempeenkelt, og at alle skal få det til. Livet er litt mer komplisert enn det man får fortalt

Artikkeltags