HM Kongens garde har lagt deler av årets Norgesturné til Lofoten

Oppmarsj, drill og dans på Leknes og festkonsert i Svolvær.

DEL

Hans Majestet Kongens garde drar hvert år på en Norgesturné og i år er deler av turneen lagt til Lofoten. Kvelden 13. august seiler de inn med Hurtigruta til Svolvær fra Stamsund. Oversersjant Fairchild, i 3. gardekompani, forteller at de alltid åpner turneen slik, seilende i land.

– Vi anbefaler folk å kjøpe billetter til Hurtigruta, og være med oss inn til Svolvær. Det er også veldig hyggelig om folk vil møte oss på kaia i Svolvær med flagg. Det er ikke mange gardister i år som er fra Nord-Norge, og dette blir deres første møte med landsdelen, sier Fairchild.

Gatedrill med dans

Torsdag 15. august skal de være med å åpne sykkelrittet Arctic Race of Norway på Å, før de kjører videre til Leknes etter feltet.

– På Leknes skal vi ha drilloppvisning med dans i sentrum. Det blir første gangen vi gjør denne gatedrillen med dans utenfor Oslo, og det gleder vi oss til. Vi har allerede bedt Sissel Grubakk Skjerpen, fra Vest-Lofoten paradetropp, tromme sammen noen bunadskledde damer til dansen, sier han.

Sissel Grubakk Skjerpen fra Vest-Lofoten paradetropp, skriver i en pressemelding at de som vil danse må melde seg på forhånd til paradetroppen.

– For å bli med må du stille i bunad. Det er førstemann til mølla prinsippet som gjelder og et begrenset antall deltakere. Alder er ikke et tema, alle aldersgrupper er velkommen, skriver Grubakk Skjerpen.

En stor ære

Vest-Lofoten paradetropp et kvinnelig trommekorps for Vestvågøy, Flakstad og Moskenes med base på Vestvågøy. Korpset, som ble etablert i 2013, har fortiden 17 medlemmer. I fjor arrangerte korpset et stort trommestevne på Leknes, hvor HM Kongens Gardes signalkorps var æresgjester.

– I ettertid har vi opprettholdt kontakt, med blant annet kurs og instruktørhjelp. På bakgrunn av dette samarbeidet har de ønsket å bruke paradetroppen som praktiske hjelpere under årets Norgesturné. For paradetroppen er det en stor ære å bli vist en slik tillit under besøket, skriver Grubakk Skjerpen.

Oversersjant Fairchild, forteller at det er første gangen de er i Lofoten med hele musikk og drill.

– Da vi var i Lofoten i forbindelse med trommestevnet til Vest-Lofoten paradetropp, fikk sansen for stedet. Nå blir hele gjengen med, så det er 130 gutter og jenter på vei, sier han.

Festkonsert

Senere samme dag holder Gardemusikken konsert i Lofoten kulturhus. Alle de 80 musikerne er inne til sin førstegangstjeneste.

– Etter oppvisningen på Leknes, flytter vi oss til Svolvær, hvor vi skal spille i Lofoten Kulturhus. Vi henter inn solister fra Hærens musikkorps i Harstad. Konserten baserer seg på norsk musikk og underholdningsmusikk, og det blir Grieg og Tsjajkovskij. Dette blir første gangen vi arrangerer festkonserten så langt nord, sier Fairchild.

Han forteller at musikkmajor Bjørn Bogetvedt, som er dirigent i Gardemusikken, har skrytt av kulturhuset.

– Han sa at hvis vi skal til Lofoten, skal vi til Lofoten kulturhus. Det kan du sitere han på, sier Fairchild.

Artikkeltags